8 fakta om kattens tenner.

Katter har 26 melketenner og 30 voksentenner. Til sammenligning har mennesker 20 melketenner og 32 voksentenner. Hunder har 28 melketenner og 42 voksentenner

Akkurat som mennesker blir katten født uten tenner. Etter ca. 2 uker bryter kattungens sylskarpe melketenner igjennom, disse skiftes ut omkring 4 måneders alder. Ved å passe godt på kattens tenner, kan de holde hele kattens liv.

Kikk en gang på katten sine tenner. De er som skapt til den kjøtteteren, som katten er. Det fins ikke noen tenner i kattens munn som kan knuse eller male mat. Alle tennene er laget for å fange og holde fast et bytte, for deretter å rive kjøttet i stykker. Tennene er skarpe, spisse og perfekte til formålet.

Kattens små fortenner, som sitter mellom hjørnetennene foran i munnen, er ikke mye i bruk når katten er på jakt. De er til gjengjeld veldig effektive til pelsstell, noen katter bruker også de små tennene til å trimme klørne.

I hvert fall ikke på den måten som vi kjenner til «hull i tennene» fra mennesker. Det får de ikke på grunn av den unike utformingen av tennene. Katter har ikke horisontale flater på tennene og derfor utvikler de ikke hull i tennene på den måten vi mennesker får.

Det er mange forskjellige tannproblemer som katten kan få. For eksempel FORL, også kalt tannresorpsjon. Her får katten hull i tannen nede ved tannhalsen. Det er en smertefull lidelse, som må behandles. Sykdommen kan være vanskelig å oppdage, men kan ses på tannrøntgen.

Katter er ekstremt dyktige på å skjule smerte. Derfor skal vi som katteiere være ekstra oppmerksomme på symptomer som sikling, nedsatt appetitt og vekttap. Samt å forebygge tannproblemer med regelmessig tannsjekk. 

Om din katt må trekke noen tenner, er det ingen grunn til bekymring. Katter spiser fint kattemat selv om de mangler flere tenner. Det er viktigere for livskvaliteten at katten lever uten smerter enn å ha hele munnen full av tenner. Hvis katten har trukket mange tenner, kan den få oppbløtt fôr. 

Det beste vi kan gjøre for å unngå tannproblemer er å forebygge. Og den beste måten er å børste tennene. Start med å bruke tannbørste og tannkrem tilpasset katter når katten er kattunge. Den årlige tannsjekken hos veterinæren er også avgjørende for å oppdage og behandle tannproblemer før de utvikler seg.