Vanskelig nyttår for hunden eller katten?

Nyttårsaften er en dag mange gleder seg til, for våre kjæledyr derimot kan det være et eneste stort mareritt. De blir utsatt for mange uventede sterke lyder og lysblink gjennom hele dagen. Flere hunder får panikk og løper og gjemmer seg mens kattene blir så redde at de glemmer hvor de bor. Det finnes flere hjelpemidler som kan få din firbente venn gjennom nyttårsaften på en trygg måte. Vi håper disse tipsene kan gjøre feiringen til en fin dag for både eier og kjæledyr.

Forebyggende 

Lydtrening

 

 Beroligende feromoner

Det finnes preparater som utsonder feromoner 

Adaptil er en syntetisk kopi av hundens naturlige feromon (dufter som valpemor utsonder til valpene sine). Dette finnes som diffusor til stikkkontakt (bør settes i nærheten av hundens liggeplass),halsbånd eller spray.

Til katt finnes Feliway som er en syntetisk kopi av kattens feromon. Når katter gnir seg inntil møbler etterlater de feromoner som markerer at deres miljø er trygt og godt. Det finnes både diffusor til vegg og spray.

Adaptil og Feliway kan virke beroligende på noen hunder/katter men ikke alle. Vi anbefaler derfor å teste ut dette på forhånd i 2-3 uker før nyttårsaften for å se om det har effekt. Dette vil ikke fjerne problemet men redusere stresset.

 

Fôr med stressreduserende egenskaper

Fôr med stressreduserende egenskaper finnes både til hund og katt. Royal Canin har utviklet et fòr som heter Calm som kan virke beroligende. Det er anbefalt å begynne å fòre med calm i 2-3 uker før nyttårsaften for best resultat.

 

Medisiner

Det finnes flere preparater til hund og katt for lindring av akutt engstelse og redsel hos hund utløst av lyd. Snakk med veterinæren om resept - og hør også om de forskjellige preparatene. Noen er sløvende uten å ta bort angst, og dette anbefales ikke. Andre er spesifikt laget for å dempe angst, uten å sløve, og det er gjerne det beste for dyret. 

På selve nyttårsaften

 

 

 

 

 

Pass på at hunden eller katten ikke kommer seg ut og stikker avgårde. Hvert år stikker redde dyr av og utløser leteaksjoner. Redde dyr kan vandre langt.        

Dersom lyder og smell er et stort problem, bør du søke råd hos veterinær eller atferdsterapeut – og det må gjøres i god tid før neste nyttårsaften. 

 

Tusen takk til AniCura Sørlandet for flott tekst!