Den viktige helsekontollen

Et år i et menneskes liv utgjør mange hunde- eller katteår. Mye kan skje med kroppen, og det er viktig at sykdom og plager oppdages så tidlig som mulig. Vi anbefaler at alle hunder og katter får en helsekontroll en gang i året. Samtidig anbefaler vi årlig vaksine.

En grundig helsekontroll tar for seg hele dyret fra snute til haletupp. Veterinæren begynner gjerne med øyne og ører, og ser etter tegn til for eksempel betennelse eller irritasjon. I munnhulen sjekkes slimhinnenes farge, man ser etter utvokster og pigmenteringer, og tennene blir selvsagt sett nøye på. Ikke alle tannproblemer kan merkes med det blotte øye, men tannstein, vond lukt fra munnenrødme i tannkjøttet eller knekte tenner kan gi en indikasjon på at noe må gjøres.

Så lytter veterinæren på hjerte og lunger, for å høre om alt høres normalt ut. Buken skal kjennes myk og avslappet uten hevelser eller kuler. 

I en helsekontroll kjenner veterinæren også over ledd etter tegn til smerte, og ser på potene og tærne. Hele huden og pelsen kjennes også over, etter tegn til kuler, hudsykdommer eller andre tegn på ubalanse. Alle lymfeknutene som ligger slik til at man kan kjenne på dem fra utsiden, blir lokalisert og vurdert med tanke på størrelse. En hoven lymfeknute kan tyde på sykdom eller skade. 

Kjønnsorganer sjekkes for unormaliteter som kan tyde på for eksempel kreft i testiklene eller i prostata, og juret må også undersøkes nøye for kuler. 

Alt dette gjøres for å oppdage om det er tegn til sykdom som bør behandles eller undersøkes videre. Når dyret er blitt en senior, vanligvis over sju år, er det vanlig å amnbefale en blodprøve for å se nøyere på statusen til de indre organene. 

Dyrene kan ikke selv si fra om de har ubehag eller plager, og en helsekontroll i året er en god forsikring for at de har det så godt som mulig!