Dog playing in snow AniCura

Sliter kjæledyret ditt med nyttårsangst?

Nyttårsaften er en dag mange gleder seg til, men for våre kjæledyr kan den være et eneste stort mareritt. De blir utsatt for mange uventede sterke lyder og lysblink gjennom hele dagen. Flere hunder får panikk og stikker, mens kattene blir så redde at de gjemmer seg. Det finnes flere hjelpemidler som kan få din firbente venn gjennom nyttårsaften på en trygg måte. Vi håper disse tipsene kan gjøre feiringen til en fin dag for både eier og kjæledyr.

Forebygging 

Lydtrening

Beroligende feromoner

Det finnes preparater som gir fra seg feromoner. Dette er duftstoffer som mødre utsondrer og som gjør at valper og kattunger føler en naturlig trygghet. Adaptil er en syntetisk kopi av hundens naturlige feromon, og finnes som diffusor til stikkontakt (bør settes i nærheten av hundens liggeplass), eller som halsbånd eller spray.

Til katt finnes Feliway som er en syntetisk kopi av kattens feromon. Når katter gnir seg inntil møbler etterlater de feromoner som markerer at deres miljø er trygt og godt. Preparatet finnes både diffusor til vegg ogspray.

Adaptil og Feliway kan virke beroligende på noen hunder og katter, men ikke alle. Vi anbefaler derfor å teste ut dette på forhånd i 2-3 uker før nyttårsaften for å se om det har effekt. Dette vil ikke fjerne problemet men redusere stresset.

Fôr med stressreduserende egenskaper

Fôr med stressreduserende egenskaper finnes både til hund og katt. Royal Canin har utviklet et fôr som heter Calm som skal virke beroligende. Det er anbefalt å begynne å fôre med Calm i 2-3 uker før nyttårsaften for best resultat.

Medisiner

Det finnes flere preparater til hund og katt for lindring av akutt engstelse og redsel hos hund utløst av lyd. Snakk med veterinæren om resept - og hør også om de forskjellige preparatene og hva som passer for deg og ditt dyr. Noen er sløvende uten å ta bort angst, og disse anbefales ikke. Andre er spesifikt laget for å dempe angst, uten å sløve, og det er gjerne det beste for dyret. 

På selve nyttårsaften

Pass på at hunden eller katten ikke kommer seg ut og stikker av. Hvert år stikker redde dyr av og utløser leteaksjoner. Redde dyr kan vandre langt, og dessuten komme ut for ulykker.        

Dersom lyder og smell er et stort problem, bør du søke råd hos veterinær eller atferdsterapeut – og det må gjøres i god tid før neste nyttårsaften.