Nyttårsaften med kjæledyr

Nyttårsaften kan være en vanskelig tid for våre firbeinte venner. Mange hunder og katter blir redde, engstelige og stresset i forbindelse med vår nyttårsfeiring. Her kommer noen råd og anbefalinger som kan hjelpe kjæledyrene våre med å komme gjennom den store dagen.

Hvordan påvirkes dyrene av feiringen vår?

Mye lyd og lys er en naturlig del av nyttårsfeiringen for oss mennesker, og vi setter pris på de høye smellene og de sprakende glimtene som lyser opp himmelen vår. Hunder og katter er derimot ikke bestandig like fornøyd med denne årlige feiringen. Mange hunder og katter kan synes denne tradisjonen er veldig skremmende, og blir redde og nervøse både i forkant, under, og i etterkant av feiringen.

Hvordan ser du at hunden/katten din er nervøs?

Hunden kan ofte vise nervøsitet eller angst ved å bli urolig, bjeffe eller klynke, legge ørene nedover, holde halen mellom bena, holde hodet og kroppen i en sammenkrøpet positur, slikke seg rundt munnen, sleve, pese, eller til og med gjøre fra seg på uvanlige plasser. Disse tegnene er ofte enkle å legge merke til, selv om de oppstår i forskjellig grad hos hver enkelt hund. Kattene kan være vanskeligere å lese når det kommer til nervøsitet og angst. De kan ofte gjemme seg, og først komme frem fra gjemmestedet sitt når de anser faren som over. Andre tegn kan inkludere å holde ørene bakover, legge seg flat på bakken, fresing, sleving eller å gjøre fra seg på uvanlige plasser.

 

Hva kan du gjøre for at kjæledyret ditt skal ha det best mulig på nyttårsaften?

 

Lydtrening eller tilvenning

Hvis man skal trene eller tilvenne kjæledyret sitt til uvante lyder, så er hovedregelen at man må begynne tidlig. Man behøver vanligvis ukesvis eller månedsvis med trening og tilvenning før man ser gode resultater. Så om dette ikke er aktuelt i år, bør man evt begynne forberedelsene til neste år. Tilvenning kan gjøres med enten CD-plater i hjemmet, videoer av raketter på nett, eller for eksempel ved å oppsøke en skytebane. Disse tilvenningene må gjøres gradvis, og det er viktig å ikke overstimulere kjæledyret, eller gi dårlige assosiasjoner med treningen. Samtidig aktivisering er også en positiv måte å forsterke treningen på.

 

På nyttårsaften

Noe av det viktigste man kan gjøre for kjæledyret sitt er å ikke la dyret være alene. Man bør også holde seg i rolige og mest mulig kontrollerte omgivelser. Hvis du har mulighet til å ta med kjæledyret til hytta, der det kanskje er mindre fyrverkeri kan dette være en god ide. Snakk gjerne også med naboer og folk i nærmiljøet om begrensning av fyrverkeri før og etter klokken 12 på den store dagen. Her er flere tips:

Feromoner

Feromoner er naturlige duftstoffer som kan hjelpe kjæledyrene å få en følelse av sikkerhet og redusere stress. Feromoner brukes av dyrene for kommunikasjon, blant annet diegivende tisper utsonderer disse duftene for å berolige valpene sine.

Det anbefales å starte minimum 2 uker før nyttårsaften, men effekt kan også oppnås ved kortere tilvenning. Vi anbefaler også bruk av feromoner samtidig med eventuell lydtrening.

Adaptil

Feliway

 

Thundershirt

Thundershirt er et spesialutformet dekken som legger et mildt konstant press over hundens brystkasse, noe som gir en beroligende effekt hos de fleste hunder. Dette er en kjent metode som har blitt brukt til å redusere angst både hos dyr og mennesker.

Mange hunder vil vise reduserte angstsymptomer allerede etter en gangs bruk, mens noen krever tre til fire ganger før man kan se en effekt.

Thundershirt må tilvennes hunden når den ikke er redd eller nervøs, for å unngå negative assosiasjoner.

 

Angstdempende medisiner

Hvis kjæledyret har kraftig angst kan det være en god ide å bruke angstdempende medisiner i anledning av nyttårsaften. Ta kontakt med veterinær i god tid før nyttårsaften for å høre om dette er aktuelt for ditt kjæledyr.

Sileo munngel

 

Man bør  ikke kun basere seg på et enkelt tiltak, det beste for kjæledyrene er oftest å bruke en kombinasjon av metoder.

På denne måten kan man oppnå en mye bedre effekt hvis man både tar forhåndsregler i hjemmet på nyttårsaften, bruker feromoner samtidig og eksempelvis gir angstdempende medisiner når det står på som verst.