På flere AniCura-klinikker kan du få akupunkturbehandling til din hund eller katt.

Elverum

Torggata 8 N-2408 Elverum
Få veibeskrivelse 62 41 16 60

Akupunktur blir anvendt for å lindre smerte og behandle visse sykdomstilstander. Eksempler på tilstander der akupunktur blir brukt er muskel- og leddsmerter (som for eksempel artrose, spondylose), overbelastningssmerter (i for eksempel i nedre del av ryggen) samt ved postoperative smerter. 

Slik virker akupunktur 

Ved akupunktur brukes nåler som settes i bestemte punkter eller steder på kroppen. 

Når nålene blir plassert sendes det impulser fra det behandlede området til ryggmargen og hjernen. Det oppstår en følelse som for mennesker kan beskrives som varm, prikkende eller som et lett trykk. Trolig er følelsen den samme for hunder og katter. 

Som et svar på stimuleringen frigjøres kroppens eget morfin – endorfin – noe som bidrar til å minske smerte. Dessuten øker blodsirkulasjonen der nålene blir plassert. Akupunktur kan ha en avslappende effekt på muskulaturen. Behandlingstiden er oftest 20-30 minutter og behandlingen gjentas vanligvis flere ganger. Etter akupunkturbehandlingen kan hunden eller katten bli trøtt og tørst.

Akupunktur er komplementær behandling, og fremfor alt brukes den for å behandle symptomer. Det er derfor viktig med veterinærundersøkelse slik at behandling av underliggende sykdommer ikke forsømmes. Akupunktur anvendes ofte i kombinasjon med annen behandling, for eksempel fysioterapi eller ved samtidig medisinsk behandling. 

Noen ganger velges akupunktur i kombinasjon med annen medisin eller behandling. For eksempel kan forkalkninger, stive ledd og muskler forsøksvis behandles med akupunktur og massasje.

Sertifisert akupunktør

I Norge er det i følge Mattilsynet kun autoriserte veterinærakupunktører som har lov til å utføre akupunkturbehandling på dyr. Utstyret skal håndteres sterilt. 

Forskning på effekten av akupunktur viser svært varierende resultater, og per idag regnes ikke akupunktur som skolemedisin. Mange eiere opplever likevel at dyret får gode effekter av behandlingen.