De vanligste årsakene til at en hund eller katt opereres i huden er at den har fått en bittskade eller en ”kul” i huden. Svulster som fjernes bør sendes til undersøkelse ved laboratorium.

Tromsø (Katteklinikken)

Stakkevollvegen 11a 9010 Tromsø
Få veibeskrivelse 77635035

Kirurgi ved ytre bittskader og abscesser

Når katter slåss, er risikoen stor for infiserte sår i huden. Ofte separeres huden fra det underliggende vevet slik at en sårlomme oppstår. I kombinasjon med bakterier fra munnen til den andre slåsskjempen finnes det en stor risiko for at det oppstår en abscess eller bløtvevsinfeksjon. Får en abscess gå ubehandlet, er det ofte nødvendig å behandle kirurgisk. Dette gjøres ved at abscessen åpnes og skylles ren, og et dren legges inn i sårlommen som hjelper til å holde såret åpent, slik at puss og sårvæske kan komme ut. Selv etter at drenet fjernes etter noen dager, må såret holdes åpent slik at skaden kan leges innenfra uten at ny abscess oppstår.

Om bittskadene er dype, blir det kirurgiske inngrepet større og kan omfatte f.eks bukhulen eller muskulatur.

Kirurgi med hudoppbygging

Fjerning av kuler i huden er ofte både en del av utredningen og behandlingen. Vanligvis har kulen blitt undersøkt og analysert med hjelp av cytologisk undersøkelse slik at kirurgen har en oppfattelse av om det er en ondartet svulst som må tas bort med større marginer. Avhengig av hvilken type hudforandringer det handler om og hvor stor den er, kan man operere den bort i sin helhet eller ta en biopsi (vevsprøve). Vevet som fjernes sendes til laboratoriet for analyse.

Operasjon av jursvulster

Kirurgi er den anbefalte behandlingen ved jursvulst hos katt. Da opereres enten hele eller deler av jurlisten bort, inklusiv de regionale lymfeknutene. Prøver sendes til laboratorieanalyse. I en del tilfeller fjernes bare selve svulsten. Hvis katten har svulster i jurene på begge sider anbefales at jurlistene tas bort i to operasjoner, ettersom sårene ved en juroperasjon er store og rekonvalesensen kan bli vanskelig. Før en jursvulstoperasjon bruker katten først å bli utredet med hjelp av blodprøver for å finne ut om den er generelt frisk og om det finnes noen spesielle anestesirisikoer. Det tas også et røntgenbilde av lungene for å se om det finnes tegn til at svulsten har spredd seg.

Katter som har fått jurvulst som følge av p-piller bør ikke gis flere p-piller, men heller kastreres. Generelt anbefaler vi ikke bruk av p-piller til katt nettopp på grunn av den store kreft-risikoen. 

Operasjon av analkjertler

En spesiell type av operasjon i huden er fjerning av analkjertler hos pasienter med tilbakevendende og store problemer med betennelse i analkjertlene. Operasjonen krever en spesiell forsiktighet ettersom analkjertlene sitter i tilknytning til endetarmsåpningen og marginen er liten til vevet som kan ta skade av operasjonen. Det anbefales at den pågående betennelsen i analkjertelen behandles og at operasjonen utføres når vevet er friskt. Hygiene er veldig viktig i etterbehandlingen da området er utsatt for bakterieforurensing.

Tromsø (Katteklinikken)

Stakkevollvegen 11a 9010 Tromsø
Få veibeskrivelse 77635035