Brokk oppstår når et organ eller annet vev bukter ut gjennom et svakt punkt eller åpning i muskulaturen eller bindevevet som skal holde organet på plass.

Trondheim (Byåsen)

Byåsveien 120, 7020 120 7020 Trondheim
Få veibeskrivelse 73 84 14 80

Brokk kan være medfødt eller dukke opp senere i livet, da ofte i sammenheng med trauma. Brokkåpningen (eller brokkporten) lukkes ikke av seg selv, så det kan være behov for kirurgi for å hindre at det oppstår komplikasjoner i forbindelse med denne åpningen. Avhengig av hvor brokket sitter og hvor stor åpningen er, kan komplikasjonene variere i alvorlighetsgrad. I verste fall kan et organ eller deler av et organ sette seg fast i brokkporten og få nedsatt eller helt avkuttet blodtilførsel. Dette må behandles akutt.

Navlebrokk oppstår når muskulaturen i bukhinnen rundt navlen er for svak. Lyskebrokk kommer av for svak muskulatur i ringmuskulaturen i lysken. Abdominalbrokk kan sitte hvor som helst på magen. Perianalbrokk oppstår ved endetarmen og diafragmabrokk i diafragma, det vil si i mellomgulvet som skiller bukhulen fra brysthulen.

Uansett hvor brokket sitter, behandles dette kirurgisk gjennom at man med ulike metoder lukker brokkporten slik at ingen organer kan havne i brokket og forårsake problemer. Navlebrokk opereres ofte i sammenheng med at dyret kasteres.

Trondheim (Byåsen)

Byåsveien 120, 7020 120 7020 Trondheim
Få veibeskrivelse 73 84 14 80