Etter påkjørsel eller fall fra stor høyder sees ofte knokkelbrudd. Disse brudd hører til blant de mere kompliserte tilfeller dyrleger behandler. Ut over knokkelbrudd, kan det også være snakk om andre skader på dyret, f.eks. i form av sår som skal behandles, eller lungeskader osv.

Trondheim (Byåsen)

Byåsveien 120, 7020 120 7020 Trondheim
Få veibeskrivelse 73 84 14 80

Operasjonens hensikt er å sette sammen og fiksere de brukne benbitene slik at de kan gro og knokkelen få tilbake sin opprinnelige funksjon. Fikseringen må være helt stabil for at benvevet skal gro så fort som mulig. Kirurgisk fiksering av knokler gjøres vanligvis ved hjelp av et implantat som metallskruer eller en metallplate som skrus fast på knokkelen, eller i noen tilfeller ved en ekstern metallstang som skrus fast i benet. Denne må fjernes når knokkelen er grodd. 

I sjeldne tilfeller, hvor en knokkel kun delvis er brukket, kan man evt klare behandlingen med en passende støttebandasje eller gips, men ellers vil det som oftest være nødvendigt med et operativt inngrep for at bruddet kan hele hensiktsmessig. Om et dyr går med gips eller støttebandasjer må eier være svært obs på at det ikke danner seg skrubbsår og hudinfeksjoner. Flere kontroller hos veterinær er alltid nødvendig. Ofte legges det gips selv om knokkelen er fiksert kirurgisk. 

Ved leddfrakturer er det viktig å operere så raskt som mulig etter at dyrets allmenntilstand tillater det. Vanligvis er frakturen oppstått etter et traume som for eksempel en påkjørsel, og da er det ofte andre skader som må behandles først. Skader på indre organer, blødninger og punktert lunge er eksempler på skader som må stabiliseres før man tar fatt på omfattende frakturkirurgi. 

 

Trondheim (Byåsen)

Byåsveien 120, 7020 120 7020 Trondheim
Få veibeskrivelse 73 84 14 80