Massasje er en svært gammel behandlingsmetode der hendene mekanisk bearbeider muskler, hud og bindevev. Det finnes mange ulike former for massasje. En av de mest velkjente massasjeformene er klassisk massasje, også kalt «svensk» massasje.

Drammen

Kjellstadveien 5 3402 Lier
Få veibeskrivelse 32 83 35 03

I dag brukes massasje som en viktig del av rehabiliteringen innenfor veterinærmedisin.

Gjennom massasjen kan forholdet mellom dyreeier og hunden eller katten styrkes. Massasje er en behagelig form for berøring, noe som er viktig både for mennesker og dyr. Ved å lære å kjenne dyrets kropp kan man også lettere oppdage eventuelle forandringer tidlig i forløpet.

Massasjens effekt i kroppen

Ved berøring reduseres mengden stresshormoner og dette kan igjen senke blodtrykket. Dyret puster ofte langsommere og tarmbevegelsene kan øke i intensitet, noe som innebærer at katten ofte må gå på kattekassen eller at hunden må ut umiddelbart etter massasjen. Massasje kan også hjelpe til med å frigjøre endorfiner som sies å være kroppens egen, naturlige smertelindring. Mange dyr nyter massasjen, og den kan også hjelpe til med å redusere stress, uro og ubehag.

Massasjens øvrige effekter:

Når er massasje nyttig?

Når bør massasje unngås?

Hvordan foregår massasje?

Det er enklere å gjennomføre massasjen dersom dyr og eier samarbeider godt. Dersom katten stritter imot og ikke tolererer situasjonen, kan effekten bli dårligere. Det samme gjelder for hund. Dyr som har vent seg til massasje pleier de å slappe av og nyte berøringen. Husk at alle katter og hunder er ulike, og noen vil bruke lengre og andre kortere tid på å akseptere å bli massert.

Når du masserer er det bra å være alene med dyret for å få en så rolig og uforstyrret stund som mulig. Katten eller hunden må venne seg til massasje gradvis – det kan være lurt å gi en kortere behandling de første gangene.

Prat med dyret og belønn det under massasjen. Prøv å legge merke til hvordan det responderer på massasjen f.eks ved å følge med på øyne, ører, hale, respirasjon og lyd. Kattens eller hundens kroppsspråk sier mye om hvordan den opplever massasjen, f.eks om den har vondt på et visst sted eller om den synes det er behagelig.

Husk!

Utfør massasje på din katt eller hund kun etter at noen som kan massasje viser deg hvordan du skal gjøre det.

Tilpass behandlingen slik at den ikke pågår for lenge og for dyptgående i begynnelsen. I blant kan dyr også være kilne eller synes at visse områder på kroppen kan være ubehagelige å få massert. Prøv å være myk i hendene og unngå at du klyper med fingrene. Vær tålmodig, det kan ta tid før katten eller hunden venner seg til behandlingen.

Bestill gjerne en tid for gjennomgang av massasje på din katt eller hund på nærmeste AniCura rehabiliteringsavdeling.