Behovet for blod er like stort hos hunder som hos mennesker, og blodoverføring kan utgjøre forskjellen mellom liv og død. For å alltid kunne tilby alvorlig syke eller skadede pasienter livsviktig behandling med blodprodukter, trenger vi hjelp fra friske hunder med å fylle blodbanken vår.

Kristiansand

Travparkveien 40 4636 Kristiansand
Få veibeskrivelse 380 95 500

Blodoverføring

Blodprodukter gis intravenøst og brukes kun når det er nødvendig. Avhengig av hva hunden lider av, kan man gi forskjellige produkter. Hunder som behandles for anemi (blodmangel), store blodtap ved for eksempel trafikkskader eller andre tilstander der oksygentilførselen til vevet er nedsatt, trenger vanligvis tilførsel av røde blodlegemer. Plasma (den flytende delen av blodet etter at hvite og røde blodceller er fjernet) brukes ved blant annet forgiftninger, brannskader samt ved behandling av koagulasjonsforstyrrelser (f.eks. ved rottegiftforgiftning eller leversykdom).

Før, under og etter overføringen overvåkes den hunden som får blod svært nøye. Man kontrolleres hundens temperatur, urin, puls, pustefrekvens og slimhinnefarge ifølge et spesielt overføringsskjema.

Hvem kan gi blod?

En blodoverføring kan redde livet på en hvilken som helst hunderase, men det er derimot enkelte hunderaser som passer bedre enn andre for blodtapping, blant annet boxer, flatcoated retriever, greyhound, rhodesian ridgeback, riesenschnauzer, schäfer og dobermann. Grunnen til dette er at disse rasene ofte er "negative", det vil si at de mangler et spesifikt antistoff som kan gi farlige transfusjonsreaksjoner. Disse hundene fungerer derfor som universaldonatorer. For oss er det viktig at hunden som blir blodgiver liker å være hos oss og ikke blir stresset av prosedyren. Utover dette må følgende kriterier oppfylles:

Hvordan foregår det?

Blodtapping foregår maksimalt én gang per kvartal, og innebærer et ca. 30 - 60 minutter langt besøk, inklusive den kliniske undersøkelsen av veterinær. Selve tappingen tar 5-10 minutter å gjennomføre, og hunden tappes for 450 ml blod. Under tappingen ligger hunden stille på siden, mens blodet tas fra den store halsvenen. Hunden blir ikke merkbart påvirket av tappingen, men bør unngå kraftig fysisk anstrengelse samme dag. Noen klinikker bedøver hundene før blodtapping. 

Blodet fra en blodgiver deles opp i røde blodlegemer (kan oppbevares i 5-6 uker) og i plasma (kan oppbevares i opp til et år), og kan på denne måten hjelpe to pasienter. Iblant gis det også transfusjoner med fullblod.

Frivillig og livsviktig innsats

Ettersom bloddonasjoner er en frivillig innsats fra dyreeiere med et ønske om å hjelpe oss med å redde liv, utgår det ingen økonomisk erstatning. Våre blodgivere får istedenfor en kompensasjon i form av en årlig helseundersøkelse da vi også tar en blodprøve hvor vi ser på leververdier, nyreverdier, infeksjonsbilde og de røde blodlegemene, samt anaplasma og blodgruppering. Du som eier til en blodgiver får en god oversikt over din hunds helsetilstand. Vi gir også en sekk fôr tilpasset hundens størrelse hver gang de donerer. 

Oppfyller hunden din kravene, eller ønsker du å støtte blodbanken på en annen måte? Kontakt oss! Du kan være med på å redde liv!

Vi vil passe på å takke våre blodgivere og deres matmødre og matfedre for at de hjelper oss med å redde liv! Sammen med eierne sine gjør disse hundene en fantastisk innsats.

Kristiansand

Travparkveien 40 4636 Kristiansand
Få veibeskrivelse 380 95 500