Sikrere diagnostikk

Ultralyd er et viktig hjelpemiddel som kan være med på å gi en mer nøyaktig diagnose ved utredning av sykdom i bløtvev. Det kan eksempelvis være ved mistanke om sykdom i lever, galleganger, milt, nyrer, blære, prostata, livmor og hjerte. Ved hjelp av ultralyd kan vi også måle nøyaktig størrelse på organer, noe som er spesielt nyttig ved mistanke om hormonelle lidelser, problemer med nyrene og sykdom i prostata. Ultralyd kan i mange tilfeller hjelpe oss med å oppdage svulster, urinstein, livmorbetennelse, gallesteiner, cyster i nyrer og i prostata, for å nevne noe.

Ultralyd brukes også svært ofte i drektighetsundersøkelser, først og fremst for å påvise liv. Fosterblærer kan sees fra ca 3 ½ uke hos hund og etter 3 uker på katt. Vi kan ikke telle fostre via ultralyd, og anbefaler derfor å ta et røntgenbilde etter 53 dager for å få et relativt sikkert antall. Da inneholder fostrenes skjeletter tilstrekkelig kalsium til å vises på et bilde. Det er lurt å gjøre seg kjent med antall fostre før en fødsel slik at man kan forsikre seg om at alle er kommet ut når riene avtar.

Ved en ultralydundersøkelse er det, med mindre annet er gitt beskjed om, ønskelig at dyret kommer fastet - dvs ingen mat 12 timer før undersøkelsen. Dyret kan ha fri tilgang på vann. Det er også viktig at dyrets blære ikke er tom; du skal derfor ikke lufte hunden før undersøkelsen. Dette gjelder selv om det ikke er urinveiene som skal undersøkes.