Hormoner styrer mange viktige funksjoner i kroppen. Flere vanlige sykdommer hos hunder og katter er forårsaket av mangel på eller overskudd av hormoner. For å få riktig diagnose ved mistanke om en hormonforstyrrelse, tar veterinæren ofte en blodprøve som analyseres for nivåer av hormonet.

Telemark

Brennavegen 8 3810 Gvarv
Få veibeskrivelse 35 95 62 62

En vanlig sykdom hos eldre katter er overaktiv skjoldbruskkjertel, hypertyreose. Diagnosen stilles ved å analysere nivået av thyroideahormoner i én enkelt blodprøve. Ved visse sykdommer produseres det for lite eller for mye av et visst hormon i kroppen. For å teste for slike sykdommer gis et stoff som stimulerer eller eventuelt hemmer produksjonen av dette hormonet, og det tas blodprøver både i for- og etterkant. Eksempler på dette er diagnostisering av Addisons sykdom (utilstrekkelig produksjon av binyrebarkhormon), eller for å finne riktig dose av medisinen Vetoryl som gis ved overproduksjon av binyrebarkhormon (Cushings sykdom).

Ved stimuleringen injiseres det et stoff, som hos friske individer stimulerer frisetting av hormonet i blodet. For diagnostisering av Cushing sykdom er det vanligvis brukt et stoff som hemmer frigjøring av hormonet.

Hormon-analyser blir også brukt til å overvåke fysiologiske prosesser i kroppen. Progesteronanalyser er eksempler på dette. For å kunne bestemme riktig tidspunkt for parring av et hunndyr som har løpetid, måles progesteronnivået i blodet i flere påfølgende dager.

For å kjøre hormon-analyser kreves det at laboratoriene har svært avansert utstyr og instrumenter. Derfor blir hormonprøvene oftest utføret av kvalifiserte biomedisinske teknikere, på spesielt godt utstyrte laboratorier.