Alle øyeslysere i Norge utfører gonioskopi. Gonioskopi er betegnelsen på undersøkelse av vinkelen mellom hornhinne og regnbuehinne hvor væske dreneres fra øyet, og anbefales på hunder av enkelte raser og er en tilleggsundersøkelse som gjøres for å se etter om hunden er disponert for å få grønn stær (glaukom).

Stavanger

Torgveien 15 4016 Stavanger
Få veibeskrivelse 51 51 00 60

Gonioskopi gjøres i Norge pr i dag kun en gang i livet, og må gjøres samtidig med en ordinær øyelysing etter at hunden er fylt ett år. Det er ikke uvanlig at det brukes en lett sedering ved gonioskopi litt avhengig av den enkelte hund.

Gonioskopi brukes i avlsarbeidet for å minske hyppigheten av glaukom. Hunder med mer enn 25 % dysplastisk ligament (unormal vinkel), behøver ikke å utvikle glaukom, men desto større forandringer, jo mer utsatt er individet.

Hunder med PLD = pektinatligamentdysplasi eller trange iridocornealvinkler (punkt 8 på øyelysingsattesten) kan brukes i avl, men bør i så fall kun parres med hund fri for lidelsen.

Hunder med påvist glaukom (grønn stær) skal ikke brukes i avl. Disse hundene har et høyt trykk inne i øyet sitt. Grønn stær er en akutt og smertefull øyelidelse hos hund, og veterinær med utsyr for trykkmåling må oppsøkes snarest ved mistanke om at noe er galt.

 

Stavanger

Torgveien 15 4016 Stavanger
Få veibeskrivelse 51 51 00 60