Alle øyeslysere i Norge utfører gonioskopi. Gonioskopi er betegnelsen på undersøkelse av vinkelen mellom hornhinne og regnbuehinne hvor væske dreneres fra øyet, og anbefales på hunder av enkelte raser og er en tilleggsundersøkelse som gjøres for å se etter om hunden er disponert for å få grønn stær (glaukom).

Stjørdal

Ole Rises gate 5 7500 Stjørdal
Få veibeskrivelse 74 84 00 90

ECVO anbefaler gonioskopi på alle typer basset, engelsk springer spaniel, flat coated retriver, samojed, siberian husky, amerikansk cocker spaniel, bouvier de flandres og leonberger.

Bloodhound, Chow Chow, Border Collie, Dandy Dinmont Terrier, Dutch Shepherd (Rough Hair),  Entlebucher Mountain Dog, Golden retriever, Magyar Viszla, Tatra Mountain dog.

I Norge anbefaler vi i tillegg gonioskopi på glen of imaal terrier, langhåret vorstehhund, shiba og welsh springer spaniel.

Goniskopi anbefales på disse rasene fordi det er sett en høyere forekomst av gønn stær på disse rasene og gonioskopi kan være med å hjelpe rasen på rett vei for å unngå dette problemet. Øyelysing må gjøres samtidig og er viktig på alle raser.

Gonioskopi gjøres i Norge pr i dag kun en gang i livet, og må gjøres samtidig med en ordinær øyelysing etter at hunden er fylt ett år. Det er ikke uvanlig at det brukes en lett sedering ved gonioskopi litt avhengig av den enkelte hund.

Gonioskopi brukes i avlsarbeidet for å minske hyppigheten av glaukom. Hunder med mer enn 25 % dysplastisk ligament (unormal vinkel), behøver ikke å utvikle glaukom, men desto større forandringer, jo mer utsatt er individet.

Hunder med PLD = pektinatligamentdysplasi eller trange iridocornealvinkler (punkt 8 på øyelysingsattesten) kan brukes i avl, men bør i så fall kun parres med hund fri for lidelsen.

Hunder med påvist glaukom (grønn stær) skal ikke brukes i avl. Disse hundene har et høyt trykk inne i øyet sitt. Grønn stær er en akutt og smertefull øyelidelse hos hund, og veterinær med utsyr for trykkmåling må oppsøkes snarest ved mistanke om at noe er galt.

 

Stjørdal

Ole Rises gate 5 7500 Stjørdal
Få veibeskrivelse 74 84 00 90