Å få blodoverføring kan bety forskjellen på liv og død for et sykt eller hardt skadet dyr.

Bergen Nord

Åsamyrane 82 5116 Ulset
Få veibeskrivelse 55 53 52 20

Det hender et dyr mister mye blod etter en ulykke eller i forbindelse med en operasjon, og noen sykdommer ødelegger dyrets egne blodceller eller kroppens mulighet til å produsere nytt blod. I slike tilfeller vil en pose blod fra et donor-dyr kunne bli redningen.

I Bergen er det AniCura Dyresykehuset Bergen Nord som administrerer blodbanken, og tilbyr blodoverføring til hund og katt.

Hva er en blodbank? 

En blodbank er en bank hvor blod samles via blodtransfusjon fra donorer. Dette blodet blir behandlet, testet og lagret. For å kunne ha en velfungerende og bra blodbank er vi avhengige av mange frivillige blodgivere. Blodet blir brukt til akutt og kritisk syke pasienter som er avhengige av blod for å overleve.  

Når er blodoverføring aktuelt 

Blodoverføring kan være livreddende i mange situasjoner for både hunder og katter. Eksempler på tilstander som kan kreve blodoverføring er sykdommer som gir alvorlig blodmangel, kirurgi, blødninger, forgiftninger, leversykdommer og koagulasjonsforstyrrelser. Å ha blodprodukter lett tilgjengelig kan være avgjørende for utfallet av sykdommen/tilstanden.

AniCura Dyresykehuset Bergen Nord har etablert en blodbank og søker etter blodgivere.  

Prosessen 

Selve bloddonasjonsprosessen går rolig for seg, og det er viktig at ditt dyr ikke opplever dette som en negativ opplevelse. Blodet tas fra halsvenen og selve tappingen er ferdig på 10 minutter. Rolige hunder kan som regel tappes uten beroligende, men de skal likevel ikke utsettes for fysiske anstrengelser samme dag. De skal også gå med sele etterpå for å hindre unødig press på halsvenen etter tapping. Katter får som regel litt beroligende i forbindelse med blodtappingen, og blir derfor værende på klinikken noen timer for overvåkning til de er helt våken igjen.  

Før en hund/katt kan bli blodgiver, må den gjennom en generell klinisk undersøkelse. I tillegg vil det bli tatt blodprøver for å sjekke den generelle helsestatusen og infeksjonsstatus. Vi sjekker også hvilken blodtype hunden/katten din har. 

Vi setter veldig stor pris på alle som kan være blodgivere! Dersom din hund/katt oppfyller kravene og du ønsker å la din hund/katt være blodgiver, eller om du har flere spørsmål, ta kontakt med veterinær Elisabeth Johannessen.

Vil du lese mer om bloddonasjon, kan du gjøre det her.