AniCura benytter BOAS-gradering fra Norsk Kennel Klub sitt screeningprogram. Programmet er utviklet av University of Cambridge, og omfatter så langt rasene Mops, Fransk bulldog og Engelsk bulldog.

Bergen Nord

Åsamyrane 82 5116 Ulset
Få veibeskrivelse 55 53 52 20

Her på Dyresykehuset utføres BOAS-gradering av veterinær Christina Strand Thomsen (DVM, DipECVS).

Hva er BOAS?

BOAS - Brachycephalic Obstructive Airway Syndrome er en samlebetegnelse for luftveislidelser som kan ramme hunderaser med kort snute, såkalte brachycephale hunderaser. «Brachy» betyr forkortet, og «cephalic» betyr hode.

Hodeskallen og snuten til disse hundene er kortere og bredere enn andre hunderaser. Som følge av dette blir forholdene for bløtvevet endret, og det blir nedsatt luftpassasje gjennom øvre luftveier. Neseborene kan bli sammenklemt, og hunden kan ha forlenget bløt gane (ganeseil), trangt luftrør, samt utvrengte «slimposer» i svelget. Hunden kan ha en kombinasjon av en eller flere avvik, og i varierende alvorlighetsgrad. De mest alvorlige tilfellene kan gi hunden sterkt nedsatt livskvalitet.

Hvilke hunder kan graderes?

NKK har et forskningsbasert BOAS-graderingsprogram for hunder av rasene Mops, Fransk bulldog og Engelsk bulldog. Hunden må være 18 måneder eller eldre. Attesten er gyldig i 2 år.

Hvem kan gradere?

Kun veterinærer som har deltatt på NKKs kurs i BOAS-gradering får tilgang til å skrive offisielle NKK-BOAS-attester og registrere BOAS-grader i DogWeb.

Vår veterinær Christina Strand Thomsen (DVM, DipECVS) er Norsk Kennel Klubs (NKK) sakkyndige på BOAS-gradering. Hun utfører vanlige graderinger, men er også øverste organ i klagesaker. Gradering utført av Christina Strand Thomsen er endelig, og kan ikke påklages.

BOAS gradering i DogWeb

Norsk Kennel Klub (NKK) benytter seg av et screeningprogram som er utviklet av University of Cambridge for å kartlegge alvorlighetsgraden av BOAS hos det enkelte individ.

Resultatene blir registrert i DogWeb. Graderingen tar utgangspunkt i hundens respirasjonslyder, inspiratoriske anstrengelse, og eventuell dyspne/cyanose/synkope vurderes ved hjelp av observasjon og auskultasjon både før og umiddelbart etter en belastningstest.

På NKK sine nettsider kan du lese mer om BOAS-gradering.

Ønsker du en time til BOAS-gradering og bidra til sunnere avl?

Ta kontakt med oss på e-post bergen.nor@anicura.no eller ring 55535220 for å bestille time.