Brokk oppstår når et organ eller annet vev bukter ut gjennom et svakt punkt eller åpning i muskulaturen eller bindevevet som skal holde organet på plass.

Bergen Nord

Åsamyrane 82 5116 Ulset
Få veibeskrivelse 55 53 52 20

Brokk kan være medfødt eller dukke opp senere i livet, da ofte i sammenheng med trauma. Brokkåpningen (eller brokkporten) lukkes ikke av seg selv, så det kan være behov for kirurgi for å hindre at det oppstår komplikasjoner i forbindelse med denne åpningen. Avhengig av hvor brokket sitter og hvor stor åpningen er, kan komplikasjonene variere i alvorlighetsgrad. I verste fall kan et organ eller deler av et organ sette seg fast i brokkporten og få nedsatt eller helt avkuttet blodtilførsel. Dette må behandles akutt.

Navlebrokk oppstår når muskulaturen i bukhinnen rundt navlen er for svak. Lyskebrokk kommer av for svak muskulatur i ringmuskulaturen i lysken. Abdominalbrokk kan sitte hvor som helst på magen. Perianalbrokk oppstår ved endetarmen og diafragmabrokk i diafragma, det vil si i mellomgulvet som skiller bukhulen fra brysthulen.

Uansett hvor brokket sitter, behandles dette kirurgisk gjennom at man med ulike metoder lukker brokkporten slik at ingen organer kan havne i brokket og forårsake problemer. Navlebrokk opereres ofte i sammenheng med at dyret kasteres.