Gratulerer med dagen alle katter!

Onsdag 8. august feires den internasjonale kattedagen.

Gratulerer med dagen

Katter er fantastiske dyr, og det er ingen tvil om at vi mennesker er glad i dem!

Onsdag 8. august feirer vi katten med 30 % rabatt på alt frisk-katt fôr, leker og godbiter til katt i butikken.

Kattens historie

Katten er det mest populære selskapsdyret i Norge. Den gir oss kos og underholdning i massevis, og er selvskreven hjelper i hjemmet. Enten det er å "hjelpe" oss med å strikke genser (og lage floker i garnet) eller massere oss på magen med potetråkking og høylydt maling når vi skal til å ta middagsluren vår.

Men vår kjære huskatt har ikke alltid vært huskatt. Analyser av DNA har nemlig vist at den hjemlige katten vår er nær beslektet med den afrikanske villkatten (må ikke forveksles med villfarne eierløse katter), og har utviklet seg derfra.

Katten begynte å leve sammen med mennesker allerede for mange tusen år siden. Man antar at dette skyldes et samspill der kattene jaktet mus og smågnagere blant matlagrene, og menneskene så fordelene med å ha dem i nærheten. I oldtidens Egypt mener man også at katten ble oppfattet som hellig, da mange malerier og gudetegninger er av katter. Blant annet var den egyptiske fruktbarhetsguden Bastet, en katt.

Imidlertid gikk katten fra å være hellig i oldtiden til å bli hatet i middelalderen. Nå ble de assosiert med djevelen, og spesielt svarte katter ble henrettet sammen med heksematmoren sin på samme bestialske viset. Denne målrettede forfølgelsen er årsaken til at det i dag nesten ikke finnes kullsvarte katter igjen i verden. De fleste svarte katter er ikke helt totalt svarte, men har enten litt brunt i svartheten, eller en hvit flekk et sted på kroppen. Om du har en svart katt, så sjekk gjerne selv :)

I England ble hundrevis at kvinnelige katteeiere henrettet mellom 1560 og 1700 kun på grunn av deres vennskap med katter! Og selv i dagens samfunn lever myten om "The crazy Cat lady" - som er betegnelsen på selvstendige kvinner som pleier vennskap med katter.

Man kan også stille seg spørsmålet og hvem som temmet hvem, var det mennesket som domestiserte katten eller var det kanskje omvendt; at katten domestiserte mennesket? Katter regnes nemlig som svært selvstendige, og de vet som oftest veldig godt hvordan de skal få sine "eiere" til å lyde deres minske vink. Et velplassert mjau sørger for at matmor straks spretter opp av godstolen og åpner kjøleskapet, og ved litt kloring på gardinene åpnes døren ut til hagen på et blunk.

Smarte dyr er de hvertfall, og de vet hva de vil, kattene! Og nettopp derfor elsker vi dem så høyt. Vi ønsker gratulerer med dagen til både kattene og deres katteeiere!

Om du ønsker å lære deg mer om kattens historie og atferd, kan vi anbefale boken "Katten - Atferd og velferd" av Bjarne O. Braastad, som denne teksten er hentet fra. Du får den i butikken vår.