17. mai er en festdag i Norge. Vi samles og feirer med fløyter, tog, korpsmusikk og salutter. Og vi spiser pølser, is og spekemat. Men det er ikke alle som er like glad for slike festligheter som du og jeg. På en dag hvor det er mye støy og mange mennesker samlet, ønsker dine kjæledyr helst å være hjemme.

Korps, barn, støy og store folkemengder vil lett skremme hunden. En hund får med seg mye mer av bevegelser, lyder og lukter enn det vi gjør da deres sanser er mye mer følsomme enn våre.

Hvis hunden din er redd for smell og høye lyder, kan det være lurt å forsøke å unngå dette. Vær sammen med hunden når det skytes salutt, men ikke trøst den om den blir engstelig. Forsøk heller å avlede oppmerksomheten med innendørs lek eller mat.

La hunden være igjen hjemme når du går for å se på toget. På steder der mange mennesker stimler tett sammen, vil små hunder nede på bakken lett kunne bli oversett og i verste fall tråkket på. Dette vil gjøre hunden din engstelig og være en potensiell skadeårsak. Hunder er heller ikke glad i støy og høy musikk.

Det har også blitt vanligere å pynte hunden med hundebunad på festdager. Slike plagg kan begrense hundens bevegelighet og være varme. Så tenk deg nøye om før du utsetter din hund for et slikt plagg. Er dette til glede for deg eller for hunden?

Dersom man ønsker å gi hunden en trivelig 17. mai, ønsker den seg helst kvalitetstid med familien tidlig på morgenen og senere på dagen. De færreste hunder har forutsetningene for å takle alle inntrykkene, støyen og folkemengden på 17.mai.

Hundevennlig feiring av 17. mai

At hunden ikke får være med og se på barnetoget betyr ikke at han eller hun ikke får feiret nasjonaldagen. Her er noen tips til hundevennlig feiring:

Katt og 17. mai

Du må også passe ekstra godt på pus denne dagen. Den bør være innendørs, slik at den ikke stikker av om den blir redd på grunn av korpsbråk eller uvante situasjoner. Sørg for at katten har steder å trekke seg tilbake til. Sett gjerne på lav musikk om katten din blir nervøs på grunn av støy. Det finnes en DAP-variant for katter også, som du kan forsøke om pus blir stresset (Feliway).

Andre dyr, som hester og kaniner, bør heller ikke være utendørs dersom det blir mye støy der du bor. Du kan gjerne passe på at de har noe å spise på i det korpset går forbi, slik at de har noe å roe seg ned med.

 

Kilde: Dyrevernalliansen og Mattilsynet