Ved en endoskopisk undersøkelse føres et skop med et kamera i enden inn i det området som skal undersøkes. Endoskopet kan føres inn gjennom en naturlig kroppsåpning til for eksempel lunger eller mage-tarm, eller via kirurgiske innsnitt til bukhulen eller ledd.

Tromsø

Stakkevollvegen 14 9010 Tromsø
Få veibeskrivelse 77 63 50 35

Før en endoskopisk undersøkelse  er pasienten vanligvis bedøvet eller har fått beroligende midler. Undersøkelsen tar vanligvis mellom et kvarter og en time, og hunden eller katten kan vanligvis dra hjem når den har våknet ordentlig fra narkosen. Her finner du informasjon om gastroskopi, koloskopi, og artroskopi.

Bronkoskopi - endoskopi av luftveiene

Bronkoskopi er hovedsakelig brukt ved utredninger av luftveissykdommer som kronisk hoste eller andre luftveislidelser. Utseendet til bronkienes innside blir inspisert, og ofte blir det også tatt prøver for videre analyser.

Cystoskopi - undersøkelse av urinrøret og blæren

Cystoskopi kan per i dag kun utføres på tisper. Vi kan undersøke urinblæren hos hannhund og katt, men da må det gjøres et snitt i bukveggen. Gjennom en cystoskopisk undersøkelse kan medfødte misdannelser i urinveiene diagnostiseres, biopsier fra blæren og urinrøret kan tas, og i noen tilfeller kan mindre urinsteiner plukkes ut.

Laparoskopi - undersøkelse av bukorganer

Ved laparoskopi er lager man ett til tre små snitt i bukveggen hvor kameraer og instrumenter kan føres inn. Laparoskopi er en mer skånsom metode enn åpen bukkirurgi, og brukes til kirurgiske prosedyrer som kastrasjoner av tispe, kastrering av hanner med testikler i buken og gastropeksier (fiksering av magen til bukveggen) av hunder med fare for tarmslyng.

Thorakoskopi - undersøkelse av brysthulen

Ved thorakoskopi lager man ett til tre små snitt i brystveggen for innføring av kameraer og instrumenter. Thorakoskopi kan være en del av en utredning, og omfatter prøvetaking fra vev i lungene, brystveggen eller mistenkte svulster i brysthulen. Kirurgiske prosedyrer som operasjon av hjerteposen, operasjon av chylothorax (lekkasje av lymfe i brysthulen), kan utføres ved thorakoskopi, og i noen tilfeller, operasjon av lesjoner i lungene.

Tromsø

Stakkevollvegen 14 9010 Tromsø
Få veibeskrivelse 77 63 50 35