Akupunktur på hund

Akupunktur blir anvendt for å lindre smerte og behandle visse sykdomstilstander. Eksempler på tilstander der akupunktur blir ansett for å ha god effekt er muskel- og leddsmerter (som for eksempel artrose og spondylose), overbelastningssmerter (i for eksempel i nedre del av ryggen) samt ved postoperative smerter.

Slik virker akupunktur

Ved akupunktur brukes nåler som blir plassert på spesielle akupunkturpunkter som finnes i muskler, sener eller bindevev. Når nålene blir plassert, sendes det impulser fra det behandlede området til ryggmargen og hjernen. Det oppstår en følelse som for mennesker kan beskrives som pirrende, lammende eller trykkende. Trolig er følelsen den samme for hunder.

Som et svar på stimuleringen frigjøres kroppens eget morfin – endorfin – noe som bidrar til å minske smerte. Dessuten øker blodsirkulasjonen der nålene blir plassert. Akupunktur kan ha en meget avslappende effekt på muskulaturen. Behandlingstiden er oftest 20-30 minutter og gjentas vanligvis flere ganger.

Akupunktur er fremfor alt en symptombehandling. Det er derfor viktig at hunden også får en grundig veterinærundersøkelse slik at behandling av underliggende sykdommer ikke forsømmes. Akupunktur anvendes ofte i kombinasjon med annen behandling, for eksempel fysioterapi eller sammen med medisinsk behandling.

Akupunkturbehandling av hund krever at personen som setter nålene er utdannet til å akupunkturbehandle dyr, og selvsagt at utstyret håndteres sterilt. Etter akupunkturbehandlingen kan hunden bli trøtt og tørst.

Forskning på effekten av akupunktur viser svært varierende resultater, og per idag regnes ikke akupunktur som skolemedisin. Mange eiere opplever likevel at dyret får gode effekter av behandlingen.