Akupunktur på hund

Akupunktur blir anvendt for å lindre smerte og behandle visse sykdomstilstander. Eksempler på tilstander der akupunktur brukes, er muskel- og leddsmerter (som for eksempel artrose og spondylose), overbelastningssmerter (i for eksempel i nedre del av ryggen) samt ved postoperative smerter.

Slik virker akupunktur

Ved akupunktur brukes nåler som settes i bestemte punkter eller steder på kroppen. Når nålene blir plassert, sendes det impulser fra det behandlede området til ryggmargen og hjernen. Det oppstår en følelse som for mennesker kan beskrives som varm, prikkende eller som et lett trykk. Trolig er følelsen den samme for hunder.

Som et svar på stimuleringen frigjøres kroppens eget morfin – endorfin – noe som bidrar til å minske smerte. Dessuten øker blodsirkulasjonen der nålene blir plassert. Akupunktur kan ha en meget avslappende effekt på muskulaturen. Behandlingstiden er oftest 20-30 minutter, og behadlingen gjentas vanligvis flere ganger.

Akupunktur er en komplementær behandling, og fremfor alt en behandling av symptomer. Det er derfor viktig at hunden også får en grundig veterinærundersøkelse slik at behandling av underliggende sykdommer ikke forsømmes. Akupunktur anvendes ofte i kombinasjon med annen behandling, for eksempel fysioterapi eller sammen med medisinsk behandling.

Akupunkturbehandling av hund krever at personen som setter nålene er utdannet til å akupunkturbehandle dyr, og selvsagt at utstyret håndteres sterilt. Etter akupunkturbehandlingen kan hunden bli trøtt og tørst.

Forskning på effekten av akupunktur viser svært varierende resultater, og per idag regnes ikke akupunktur som skolemedisin. Mange eiere opplever likevel at dyret får gode effekter av behandlingen.