Akutt nyresvikt hos hund

Akutt nyresvikt oppstår når nyrene plutselig slutter å fungerer for eksempel som følge av forgiftning.

Kontakt veterinær umiddelbart

Om du synes disse symptomene stemmer for ditt dyr, bør du kontakte veterinær umiddelbart.

Trykk her for nærmeste AniCura-klinikk med akuttvakt

Årsak

Det finnes mange ting hunden kan få i seg som er toksiske (giftige) for nyrene og kan forårsake akutt nyresvikt. Om man mistenker at hunden har kommet i kontakt med en giftig substans bør man snarest kontakte veterinær. Eksempler på giftige substanser er frostvæske (etylenglykol), sjokolade, rosiner og druer, samt ulike legemidler. En akutt nyreskade kan også oppstå ved infeksjoner i nyrene, tumorer (svulster) i nyrene, samt ved betennelsestilstander.

Symptomer

Symptomer på akutt nyreskade kan komme plutselig. Hunden blir svak og trøtt, spiser dårligere og får akutte smerter i buken. Oppkast og diaré er vanlig forekommende, og ved alvorlige tilfeller kan hunden få nevrologiske symptomer. I tidlige stadier av en nyreskade kan hunden drikke og tisse mer en normalt, men i senere stadier produseres det mindre og mindre urin, og til slutt ingen urin i det hele tatt.

Om du mistenker at din hund har nyresvikt, kontakt veterinær snarest.

Diagnose og behandling

Hos veterinæren tar man blodprøve for å konstatere nyreskade og for å vurdere hvor alvorlig skaden er. Man måler da hvor bra nyrene filtrerer ut urinstoffer fra blodet, ettersom innholdet av disse stoffene stiger i blodet ved nyreskade. Urinprøver tas for å kontrollere om det foreligger en infeksjon samt om man finner krystaller eller andre avvik. Ultralyd av nyrene kan gi mye informasjon, for eksempel kan visse forgiftninger gi kraftige forandringer i nyrene som kan detekteres med ultralyd. Intravenøs væskebehandling er en sentral del i behandlingen av en akutt nyreskade. Urinproduksjonen og nyreverdier måles kontinuerlig for å se om nyrene gjenopptar sin kapasitet til å filtrere blodet. Det er viktig at en hund med akutt nyresvikt raskt kommer i behandling for at prognosen skal bli så bra som mulig. Etter en akutt nyreskade er det en risiko for at hunden utvikler kronisk nyreskade.

Kontakt veterinær umiddelbart

Dette er en akutt tilstand. Vi anbefaler at du oppsøker veterinær umiddelbart for å få behandling.

Finn en klinikk som kan hjelpe deg.