Analsekkbetennelse hos hund

Analsekkene er kjertler som lager et illeluktende sekret med varierende farge og konsistens. Hunden har to analsekker som ligger på hver sin side av endetarmen rett innenfor analåpningen. Fra hver enkelt går det en utførselsgang som munner ut i anus og kan sees som en mørk flekk. Sekretet i analsekken skal tømmes når hunden har avføring eller om den blir redd. Det antas at analsekret er en måte for hunder å kjenne hverandre igjen på, men at det også har en forsvarsmekanisme som hos skunk.

Overfylte analsekker er vanlig forekommende hos hund og det kan kjennes og sees som små kuler på hver side av analåpningen. Når analsekkene ikke tømmes som normalt, kan dette føre til en infeksjon.  Oftest er det en historie med løs avføring i forkant som har hindret analsekkene å tømmes som normalt, men det er også enkelte raser som er disponert for analsekkbetennelse og/eller problemer med tette utførselsganger. Uavhengig årsak, kan infeksjon føre til en større bylle som kan sprekke om ikke analsekkene tømmes og infeksjonen behandles.

Symptomer

Vanligste symptomet på analsekkbetennelse er at hunden aker seg på rompen, slikker og biter ved haleroten og ved analområdet på grunn av kløe og ubehag. Analsekretet kan bli kornete, blodig, fast og tyktflytende. 

Andre årsaker som kan gi analkløe er hudinfeksjoner rundt anus og/eller vulva på grunn av anatomiske forhold, allergi eller overdreven slikking.

Behandling hos veterinær

Ved overfylte analsekker trenger hunden hjelp til å tømme disse, eventuelt også spyle og skylle. Dette kan utføres på våken hund så frem til at det ikke foreligger en kraftig analsekkbetennelse, da vil det være nødvendig med beroligende og smertestillende. Dersom det forekommer tilbakevendende analsekkbetennelser, kan disse fjernes ved et kirurgisk inngrep.

 

Kontakt en veterinær

Om du synes disse symptomene stemmer for ditt dyr, anbefaler vi at du kontakter veterinær for en konsultasjon.

Finn en klinikk som kan hjelpe deg.