Artrose hos hund

Årsaken til at artrose (forkalkninger, påleiringer) oppstår kan være primært uten kjente bakenforliggende faktorer eller sekundært til en leddsykdom som albue- og hoftleddsdysplasi, patellaluksasjon, osteochondrose (OCD) og/eller etter en tidligere traume som korsbåndsruptur eller fraktur. Enkelte hunderaser er mer disponert enn andre, spesielt innen store og mellomstore raser, det foreligger derfor en genetisk predisposisjon for artrose.

Det normale ledd

Hunder og mennesker har har lik anatomisk konstruksjon av leddet som består av knokkel, leddbrusk, ligament, leddkapsel og leddvæske. Sener og muskler omgir og støtter opp leddet. Leddbrusken er et komplekst vevsmaterialet som hos voksne individer består av hele 70% vann. Brusken er elastisk og virker støtdempende.

Leddkapselen kler de bevegelige delene innenfra og er fylt av leddvæske som fungerer som smøremiddel og bidrar derfor til redusert friksjon i leddet. Grad av bevegelse og belastning av leddet påvirker mengden leddvæske som også gir næring til leddet med tilhørende strukturer.

Årsak

Artrose er en kronisk lidelse som utvikler seg langsomt over tid. Hunden tilpasser seg til situasjonen og det kan derfor være vanskelig for eier å oppdage at hunden har smerter.

Ved artrose kan bevegelsen av leddet bli redusert på grunn av påleiringer og fortykket leddkapsel, men også på grunn av smertene som oppstår ved artrose. Sent i utviklingen av artrose kan det kjennes, eventuelt også høres, såkalt krepitasjon (gnurende, skrapende lyd) når leddet bøyes og strekkes.

Artrose gir inflammasjon i leddet som bryter ned strukturer i leddet, og over tid vil leddbrusken slites ned i så stor grad at underliggende knokkelvev blottlegges.  Skade i leddbrusken er forbundet med smerte. Kroppen kompenserer for smerten med å prøve og avstive leddet ved å bygge på mer bein for og hindre at beinflatene glir mot hverandre, som igjen vil redusere smerten.

Hund med smerter i et ledd vil prøve å redusere smerten gjennom avlastning av leddet, som igjen kan gi overbelastning av andre ledd og endret muskelatur. Dette fører ofte til smertefulle tilstander hvor muskelaturen kan være mer plagsom for hunden enn selve leddsmerten.

Symptom

Symptomer ved artrose varierer kraftig. Ved røntgen av hofter og albuer hos unge hunder kan artrose påvises hos individer som ikke viser noen tegn på leddproblematikk. En del hunder med artrose kan leve uproblematisk med dette i flere år.

De vanligste symptomer er halthet og stivhet, spesielt etter hvile når hunden reiser seg, men som derimot reduseres når musklene blir varme, eksempelvis på tur. Halting kan forverres etter mer intensiv fysisk aktivitet. Graden av halting og stivhet kan også variere med årstidene.

På grunn av smerte og stivhet er hunder med artrose ofte motvillige til å utføre bestemte bevegelser som å reise seg, hoppe, gå i trapper og/eller utføre jakt eller bruksarbeid.

Tidlig i utviklingen av artrose er det vanlig at hunden halter av og til. Senere kan smerten bli mer kontinuerlig, også i hvile. Det kan vise seg gjennom at hunden ikke kommer til ro og bytter stilling jevnlig, vandrer rundt på natten og virker rastløs.

Andre symptomer kan være:

Når bør veterinær oppsøkes?

Når halthet og stivhet vedvarer etter 14 dager tross hunden har fått hvile og at råd i forbindelse med artrose hunder er fulgt.   

Hvordan stilles diagnosen?

Artrose karakteriseres av leddsmerte, redusert bevegelighet, leddfyldning og variert grad av inflammasjon og halthet.

Muskelømhet er vanlig ved artrose som følge av at hunden avlaster det smertefulle leddet. Ved artrose i bakbein er det vanlig med spent og øm ryggmuskulatur på grunn av langvarig feilbelastning.

Det gjøres alltid en grundig klinisk undersøkelse av hunden hvor det videre kan gjøres undersøkelser med røntgen for å få en bedre forståelse av eventuell underliggende årsak og hvorden det kan utvikles videre. Det er ikke helt uvanlig at utviklingslidelser i skjelettet er årsak til artrose, eksempelvis osteochondrose, albue- og hofteleddsdysplasi og patellaluxering (luksering av kneskål). Enkelte raser er disponert og bestemte ledd er mer utsatt enn andre, spesielt på albue,- hofte,- kne, tå- og haseledd.

Ved diagnostisering kan behandling, mosjon og diett spesialtilpasses for å oppnå best mulig resultat for hunden.

Medisinsk behandling

En viktig del av behandlingen av artrose er å redusere inflammasjon. Med rett valg av medisinering oppnår en oftest lindring av smerte og en forhøyet livskvalitet. En del hunder klarer seg uten inflammasjonshemmende og smertlindrende medisiner.

Hva kan man gjøre selv?

Mosjon

Passende mosjon er viktig  for å minske problemer med artrose og hemme videre utvikling. Hunden har ofte bedre av mange korte turer enn en lang og samme mengde mosjon hver dag hvor mykt underlag anbefales.

Ved mer krevende mosjon eller aktivitet er det viktig med oppvarming for å redusere risikoen for skader, men også å ”varme ut” etterpå med en rolig tur for at musklene effektivt skal kunne gjøre seg av med melkesyre. La aldri hunden bli liggende i en kald bil over lengre tid før eller etter trening.

En hund med artrose kan være i mye bevegelse, men det er fornuftig å starte med korte turer og alt ettersom stivheten forsvinner og muskelaturen øker, kan intensiteten i treningen øke og turene forlenges.

Ved artrose bør lek med andre hunder, trening på hardt underlag, sykling og andre intensive aktiviteter som ballkasting unngåes.

Hunder med artrose er ofte redde for å falle, og om de faller kan tilstanden drastisk bli forverret. Forsøk å unngå og lufte hunden hvor det kan finnes is og glatt underlag på vinteren.

Ernæring og kosttilskudd

Det finnes fôr og kosttilskudd som inneholder glukosaminer og kondroitinsulfat som forekommer normalt i kroppen og er viktige byggesteiner i leddbrusken. Med alder får vi mindre av disse bestanddelene, det kan derfor tenkes at det er gunstig å tilføre disse gjennom fôret. Det finnes dog ingen vitenskaplige studier som viser at det lindrer symptomer ved artrose hos hund eller hos mennesket.

Overvekt

Økt mekanisk belastning på grunn av overvekt kan fremme destruksjon av leddbrusk ved artrose. Vektreduksjon har ved en studie på hund vist å gi redusert smerte og minske behovet for medisinering av pasienter med artrose.

Om hunden er overvektig finnes det spesialfôr med mindre fett og mer fiber som gjør at vektreduseringen kan gå fortere og enklere. Sjansen for å lykkes med vektreduksjon øker om hunden regelmessig kontrollveies av en kostrådgiver på dyresykehus eller dyreklinikk.

Andre tips

På vinteren er det bra å bruke dekken på hunden for og hindre at musklene blir kalde og stive. Vinteren kan utnyttes gjennom å la hunden hoppe i snøen for å trene musklene, men kun i korte perioder.

For å gjøre det mindre smertefullt for leddene er det bra om dyret får ligge på mykt underlag hjemme. Matter/tepper på gulvet hindrer at hunden faller.

Rehabilitering viser ofte gode resultat ved artrose, spesielt i kombinasjon med annen behandling. Formålet med rehabilitering er å hindre ytterligere stivhet i leddkapselen og muskulatur som følge av inaktivitet samt oppnå bedre bevegelighet. Rehabilitering kan også løse opp spenninger i muskelaturen samt oppnå mer muskelmasse og muskelstyrke i tillegg til å ha smertlindrende effekt. Flere ulike teknikker brukes som rehabilitering.

Massasje er en avslappende behandling som normalt forbedrer sirkulasjonen i muskelaturen. Massasjen kan løse spenninger i muskelaturen og setter vanligvis i gang frisetting av kroppens egen smertelindring.

Massasjen gjør at muskler og sener blir mer elastiske og det kan ha en avslappende innvirkning på det autonome nervesystemet hvilket kan gjøre hunden mindre stresset og nervøs. Denne behandlingsformen er både hund og eiere ofte svært fornøyd med.  

Uttøyning kan fremme rekonvalesensen for anstrengt muskelatur gjennom at kontrakturer (sammentrukket muskel) løses opp. Bevegelsen øker og smerten redusereres. Musklene bør være varmet opp før uttøyning, eksempelvis gå en tur i forkant.

TENS brukes ved både akutte og langvarige smertetilstander, spesielt når smerten har sitt utsprang i ledd, skjelett, muskler, hud, nervesystem og indre organ.

Akupunkturbehandling er en behandling som kan utføres ved smerte i muskler, ledd, sener, ligament og skjelett og gjennomføres med fordel som supplement eller som alternativ til annen medisinsk behandling som anti-inflammatoriske legemidddel.

Vanntrening gir effektiv trening av muskel- og bevegelsessystemet med minimal belastning av ledd og er derfor passende for hund med artrose. Ved kroniske plager kan vanntrening bidra til at hunden oppdager at den tørr å bruke den ellers smertefulle kroppsdelen. Vanntrening gir vanligvis også en økt muskelstyrke og økt kondisjon.

Trening i vannet kan utføres i en Water Tread-Mill som er en vanntredemølle hvor hunden går i vann på et rullebånd. Vannmengden økes eller senkes etter behov. Gåtrening i vann styrker den langsgående ryggmuskelaturen og beinmuskelaturen samt stimulerer hele bevegelsesapparatet.

Hos enkelte med artrose kan det være fordelaktig med regelmessig svømming i svømmebasseng gjennom livet. Svømming er bra for hunder som er overvektige. Leddene belastes minimalt og hunden går vanligvis raskere ned i vekt.

Både svømming og trening i vanntredemølle oppleves ofte som positivt både for eier og hunden.

Annen trening

”Gi labb” kan trenes om hunden har problemer med frambein og sitt-stå øvelser om hunden har problemer med bakbein. La hunden gå i en hinderbane med lave hinder da dette gjør det lettere for hunden å løfte beina samt øker presisjonen. Hunden bør gå sakte over hinderet, ikke hoppe. Hinderet kan økes i høyden når hunden blir bedre på å løfte opp beina.

Avvent

Det som beskrives i teksten går vanligvis over innen 24 - 48 timer. Om problemene vedvarer etter 72 timer, anbefaler vi at du kontakter veterinær.

Finn en klinikk som kan hjelpe deg.