Borrelia hos hund

Borreliabakterier spres via flåtten Ixodes ricinus og er årsaken til sykdommen borreliose. De fleste hunder som smittes med borreliabakterier utvikler likevel aldri klinisk sykdom.

Symptomer 

Beskrivelser av symptomer kommer først og fremst fra infeksjoner med Borreliabakterier i Nord-Amerika. Ofte beskrives feber og leddsmerter. 

Minst 90% av svenske hunder er smittet av borreliabakterien og har således utviklet antistoffer mot Borreliose. Observasjoner av klinisk sykdom forårsaket av Borrelia er meget sjelden hos hunder. Vi har grunn til å tro at tallene i Norge er noe lavere, men at tendensen er den samme. 

Denne forekomsten av borreliabakterien hos hunder gjør at en blodprøve ikke er tilstrekkelig for å kunne diagnostisere sykdommen. Med tanke på resistensutviklingen mot antibiotika som finnes hos mennesker og dyr rundt i verden er det viktig å ikke overdiagnostisere sykdommen borreliose hos hund på grunnlag av funn av bakteriens antistoffer. 

Hvordan kan man forebygge mot borreila? 

Forebyggende behandling består i å forebygge flåttangrep ved hjelp av flåttmiddel i kombinasjon med regelmessig, daglig gjennomgang av hundens pels for å fjerne flått før de overfører smitten.  

Flåttmidler finner i form av dråper til å dryppe i pelsen, halsbånd, vaksiner og tabletter. Virketid og –mekanisme varierer, snakk med din veterinær eller dyrepleier om hva som passer best for din hund og dens livsstil.  

Ta en titt på vår film om forebygging av flått her! Ønsker du å lese mer om flått og sykdommene de kan spre, finner du informasjon her