Dårlig pelskvalitet hos hund

Matt, tynn eller flassete pels kan ha mange forskjellige årsaker. Hvis hundens hud og pels plutselig forandrer kvalitet, kan det være en indikasjon på en underliggende sykdomstilstand

Pelskvaliteten påvirkes av mange faktorer som sesong, fôring, kjønnshormoner og andre hormoner. Unge individer som ikke har nådd seksuell modenhet har valpepels, og endring av pelskvalitet er en vanlig, men ufarlig bivirkning av kastrering. En voksen hund som spiser fullfôr, får vanligvis i seg alle næringsstoffene de trenger, og nedsatt pelskvalitet indikerer derfor sjelden mangelfull ernæring. På den andre siden kan en hund med fôrallergi ha problemer med hud og pels, det samme gjelder for hunder med atopi (allergi mot luftbårne allergener).

En frisk hund har sjelden store mengder med flass. Tilstand med økt flassing kan være en infeksjon med midd og seborré. Ved seborré kan hunden også ha unormalt tørr eller unormalt fet hud, og den er også mer utsatt for hudinfeksjoner. I omtrent en femtedel av hundene med seborré, er tilstanden medfødt, men de fleste har en underliggende hudsykdom.

Uttynning av pelsen kan være et tegn på en hormonell ubalanse. Symmetrisk hårtap kan sees ved redusert funksjon i skjoldbruskkjertelen og Cushings sykdom. Selv ubalanse i kjønnskjertlene (eggstokkene eller testiklene) kan være forbundet med hårtap eller andre pelsendringer.

Hudinfeksjoner kan forårsake pelsendringer. Disse inkluderer ringorm, demodikose, våteksem og bakterie- eller soppinfeksjoner.

Når bør man oppsøke veterinær

Kontakt en veterinær

Om du synes disse symptomene stemmer for ditt dyr, anbefaler vi at du kontakter veterinær for en konsultasjon.

Finn en klinikk som kan hjelpe deg.