Diettråd ved akutt oppkast og diaré på hund

Hunden behøver normalt ca. 40-50 ml væske/kg kroppsvekt pr. døgn. Dette inkluderer vannet som finnes i maten. Ved oppkast og diaré kan behovet pr. døgn øke til det dobbelte.

Om hunden ikke drikker

Ofte drikker ikke hunden frivillig, men må i stedet mates med vann, risavkok eller væskeerstatning. Væsken fores med en spiseskje eller en sprøyte. Om hunden ikke klarer å holde på vannet eller om allmenntilstanden forverres bør veterinær kontaktes. Du kan regne ut vannbehovet slik: en hund på 10 kg trenger 40-50 ml per kilo per døgn. 40ml x 10 = 400ml Hunden bør få i seg mellom 400 og 500 ml vann i løpet av et døgn.  

Diettskjema

Nedenfor følger generelle diettråd som anbefales ved akutte tilfeller av oppkast og/eller diaré for en hund som fortsatt er pigg. Diettrådene bør tilpasses individuelt og ta alltid hensyn til dyrets allmenntilstand. Om hunden fortsetter med oppkast og/eller diaré, tross gjennomført diett, bør veterinær kontaktes.

1. døgn

Hunden bør være uten mat cirka ett halvt til ett døgn, men bør ha tilgang til vann. Om hunden på tross av dette fortsetter med oppkast og/eller diaré bør veterinær oppsøkes.
Valper som har appetitt og som klarer å holde på maten kan følge diettrådene fra 2. døgn fra starten.

2. døgn

Diettmat tilbys i form av godt kokt ris, kokt i dobbel til tredobbel mengde vann. Litt kokt hvit fisk eller kokt kylling kan blandes med risen. En liten mengde mat cirka hver annen time på dagtid anbefales. Det er ikke nødvendig med foring på natten. Det ekstra vannet i maten minsker hundens tørste og minsker risikoen for uttørking. I stedet for ris og fisk kan det kjøpes tilpasset mat hos veterinæren.

3. døgn

Om hundens allmenntilstand er på bedringens vei og det blir mindre oppkast og diaré kan størrelsen på porsjonene minskes. Godt kokt ris med vanlig eller litt økt mengde vann (10%) kan gis. Tilsett gjerne kokt hvit fisk.

4. døgn

Det anbefales at dietten fortsetter i cirka to døgn etter at diaréen eller oppkastet har opphørt. Mengden diettmat kan økes i samsvar med reduksjon av oppkast eller diaré. Etter fire til fem døgn kan man normalt gå tilbake til vanlig hundefôr.

I visse tilfeller anbefales ikke diettbehandling i hjemmemiljø. I følgende tilfeller bør veterinær oppsøkes snarest:

Andre hjelpemidler

Tarmnormaliserende preparat brukes vanligvis for å tilbakestille tarmfunksjonen ved akutt, ukomplisert diaré. Hunden bør under behandling ha god allmenntilstand og fri tilgang til vann. Diaréen pleier vanligvis å opphøre innen 1-3 døgn. Behandlingen kombineres med diett i små porsjoner (se ovenfor). Om hundens allmenntilstand forverres eller om hunden ikke klarer å holde på væske bør veterinær kontaktes.

Kulltabletterkan gis som antidiarémiddel om det finnes mistanke om at hunden har fått i seg gift. Kull binder flere skadelige elementer til seg som for eksempel kjemiske gifter, legemiddel og bakteriegifter og forhindrer dermed at de tas opp av kroppen. Kulltabletter bør ikke kombineres med antibiotika da de kan redusere antibiotikaens effekt. Kontakt alltid veterinær ved mistanke om forgiftning.

Egen væskeerstatning kan lages til hunden.

Mat som bør unngås

Unngå å gi hunden melkeprodukter, matrester, store mengder proteiner, tyggeben og krydret eller svært fet mat. Unngå også hundegodteri og «belønninger» i form av kjøttboller, pølse og tørket fisk m.m. i tiden dyret ikke har normal magefunksjon. De fleste grøttyper inneholder melkeprodukter som enkelte hunder med diaré kan ha vanskeligheter med å fordøye.

 

Her kan du lese mer om diaré og oppkast hos hund.