Endokardiose hos hund

Endokardiose eller "klaffesykdom" (Myxomatous Valve Disease på engelsk) er en vanlig hjertesykdom hos små hunderaser, som påvirker klaffene inne i hjertet. Med riktig oppfølging og eventuelt medisinering ser vi at mange hunder med endokardiose lever lenge med god livskvalitet.

Endokardiose regnes som en arvelig sykdom, men inntrer som regel i voksen alder. Sykdommen kan også oppstå sporadisk hos større hunderaser. Klaffene i hjertet skal virke som enveisventiler. Dersom klaffene, og/eller klaffenes strenger endrer struktur, vil blodet kunne strømme i feil retning fordi klaffen ikke er helt tett. Da sier at vi at det er en ”lekkasje” i hjertet, og dyrlegen vil høre en bilyd/suselyd når han eller hun lytter på hjertet med et stetoskop.

Det er fire klaffer inne i hjertet og det er oftest mitralklaffen, klaffen mellom venstre forkammer og venstre hovedkammer, som blir fortykket dersom hunden utvikler endokardiose. Når blodet strømmer i feil retning ved hvert hjerteslag må hjertet jobbe hardere for å kunne levere nok blod ut til kroppen. Resultatet av dette blir at hjertet med tiden begynner å vokse. Heldigvis tar denne utviklingen som regel mange år, og det er ikke alltid behov for medisiner selv om hunden har fått diagnosen.

Kliniske tegn

Kliniske tegn på endokardiose vil sjelden sees tidlig i sykdomsprosessen. Når lekkasjen blir større og hjertet vokser vil man kunne se at hunden får nedsatt utholdenhet eller at den begynner å hoste. En av grunnene til at hunder med endokardiose kan utvikle hoste er fordi det forstørrede hjertet trykker på luftveiene, men det er viktig å huske på hunder kan hoste av mange andre årsaker enn hjertesykdom. I alvorlige tilfeller, der hundene utvikler hjertesvikt, vil man se at de puster raskere og tyngre enn normalt, også når de er i ro. Dette på grunn av væske som samler seg i lungene (lungeødem). Man vil i noen tilfeller også kunne se at hunden er tørstere enn normalt.

Oppfølging

Den faste dyrlegen din kan følge med på en rekke ting som vil gi en indikasjon på om hundens tilstand forverrer seg eller ikke. Ofte vil det være nødvendig med en ultralydundersøkelse hos en dyrlege som har kardiologi/hjertet som spesialfelt. I milde tilfeller kan det være nok å dra til kontroll hos kardiologen en gang i året, men hvis sykdommen utvikler seg kan det være behov for hyppigere kontroller.

En fin måte du selv kan følge med på utviklingen av hjertesykdommen er å måle hvilende pustefrekvens eller sleeping respiratory rate (SRR). Friske hunder skal ha SRR på under 30 inn-pust per minutt med mindre det er en veldig varm dag. Hunder som utvikler lungeødem (”vann i lungene”) grunnet hjertesvikt vil puste raskere enn dette. Du kan følge med på SRR ved å se på hunden og telle hvor mange inn-pust den tar i et helt minutt når den er helt i ro eller når den sover. Dette kan du for eksempel gjøre rutinemessig en gang i uken eller oftere ved behov. Det finnes «app» for smarttelefoner der du kan registrere SRR og plotte inn i en graf, eller du kan lage egne skjema der du fyller inn tallene. Noen hunder med hjertesvikt kan puste veldig mye fortere enn 30 inn-pust/minutt, og vil behøve umiddelbart dyrlegetilsyn og medisinering. Dersom hunden puster raskere og/eller tyngre enn den pleier vil vi anbefale at du tar kontakt med dyrlegen din.

Behandling

Heldigvis finnes det medisiner som kan hjelpe hunden når sykdommen har utviklet seg. Hvilke medisiner hunden din trenger, avhenger av hvor mye hjertets kamre har vokst og i hvilken grad den viser kliniske tegn på sykdom. Dette vil kardiologen kunne avgjøre ved hjelp av en ultralydundersøkelse. Du vil da få svar på om hunden trenger medisiner, hvilke typer den trenger og hvor mye. Det vil også bli lagt en plan for oppfølging av din hund da det er viktig å sikre behandlingen av pasienten og følge utviklingen av sykdommen.