Førstehjelp på hund

Vi i AniCura står klare for å gi akutt hjelp, men om du selv vet hvordan du skal handle i en akutt situasjon er sjansen enda større for at det skal gå bra. Det er lurt å oppfriske kunnskapene sine regelmessig, og å ha riktig utstyr hjemme.

Om du har mulighet til å gi din hund førstehjelp i et krisetilfelle, kan du både redde liv og forebygge skader.

Hvem som helst kan gi førstehjelp, men man bør i tillegg få hunden til veterinær der den kan få profesjonell hjelp så fort som mulig.

Legg inn alle viktige telefonnummer på telefonen, slik at du raskt kan få hjelp om det er akutt. Om du transporterer hunden din til veterinær, tenk på at det kan vært lurt å beskytte deg selv mot å bli bitt. Et skadet dyr kan både bite og klore på grunn av stress og smerter. Pass også på at hunden holdes varm, og ring veterinæren for å si at dere er på vei!

Øyeskader

Øyet kan bli presset ut av øyehulen ved skade.

Sår på hornhinnen

Hunden kniper med øyet og kan virke ømfintlig for lys.

Sår, bittskader og blødninger

Bittskader kan se små ut, men kan vise seg å være mer alvorlige enn antatt. Konsulter med veterinær.

Ved kraftig blødning eller alvorlig bittskade kan hunden gå i sjokk og få bleke slimhinner. Dra umiddelbart til veterinær!

Kvelning – åndenød

Om noe har satt seg fast i halsen kan det ofte løsnes ved å trykke tungen ned og dra det ut med hånden. Pass på fingrene og vær forsiktig så du ikke dytter objektet lenger ned!

Om du ikke får løsnet objektet via munnen, kan man legge trykk over den fremre delen av buken og opp mot brystet (Heimlich-manøver). Om det ikke lykkes, dra straks til veterinær.

Om du får løsnet objektet og dyret verken puster eller har puls, begynn hjerte-lunge-redning umiddelbart.

Ved kvelning eller åndenød med annen årsak, som for eksempel huggormbitt eller akutt hjertesvikt/lungeødem, kontakt og dra umiddelbart til veterinær.

Magedreiing

Magesekken fylles av luft og dreier seg om sin egen akse. Tilstanden rammer oftest store raser, og blir raskt livstruende. Du må umiddelbart ta kontakt med og reise til nærmeste veterinær. Hunder med dypt bryst, som Doberman Pincher, Setter og lignende er disponerte for denne lidelsen.

Symptom

Heteslag

Å la hunden bli sittende igjen i bilen en sommerdag, kan sammenlignes med å putte den inn i ovnen og skru temperaturen opp over 50 grader.
Heteslag blir fort livstruende, men tidlig i forløpet kan det sees symptom som sjangling, forvirring og økt kroppstemperatur.

Her finner du videre informasjon om heteslag på hund. 

Huggormbitt

Du kan lese mer om huggormbitt på hund her

Forgiftning

De vanligste årsakene til forgiftning er legemidler, giftige planter, rottegift, huggormbitt, sjokolade eller etylenglykol (frostvæske).
Prøv å finne ut hva hunden har fått i seg, når det skjedde, hvilken mengde og eventuelt styrke på legemiddelet. Ta kontakt med veterinær eller giftinformasjonen med det samme du mistenker forgiftning. Du vil få råd og veiledning. Ikke forsøk på egenhånd å få dyret til å kaste opp.
Blågrønne alger er svært giftig for dyr, og symptomene kommer svært raskt. Dra umiddelbart til veterinær om dyret har drukket eller badet i vann som mistenkes å ha høye mengder giftige alger.

Hjerte-lunge-redning HLR

Når man skal utføre hjerte-lunge-redning, begynner man med såkalte brystkompresjoner. Det innebærer at man bruker hendene og trykker på brystkassen til den bevisstløse hunden for å få blodet til å sirkulere.
Kontroller fargen på slimhinnene i munnen. Om de er blåaktige i fargen, tyder det på blodsirkulasjons- eller pusteproblem.

Symptomer på hjertestans

HLR –Små hunder

1. Legg hunden på høyre side.
2. Plasser en hånd der spissen på albuen møter brystet, legg den andre hånden på motsatt side.
3. Press sammen brystkassen ved å trykke hendene mot hverandre.
4. Trykk ca. 30 ganger med en hastighet på 100-120 kompresjoner/minutt (prøv å holde tempoet til låten "Stayin' alive" - dette gir 120 kompresjoner/min).
5. Blås så to ganger inn i dyrets nese. Strekk hundens hals, dekk nesen med munnen din og blås inn luft til brystkassen hever seg. Husk at du ikke skal blåse for mye luft inn i små lunger. Gjenta.

HLR –mellomstore og store hunder

1. Legg hunden på høyre side.
2. Sett deg på kne bak hundens rygg og plasser hendene litt bak og over hjertet.
3. Trykk ned brystkassen med strake armer. Trykk hardt, men forsøk å ikke brekke ribbein.
4. Trykk ca. 30 ganger med en hastighet på 100-120 kompresjoner/minutt (prøv å holde tempoet til låten "Stayin' alive" - dette gir 120 kompresjoner/min).
5. Blås så to ganger inn i dyrets nese. Strekk hundens hals, dekk nesen med munnen din og blås inn luft til brystkassen hever seg. Gjenta. 

Se gjerne videoen vår om HLR på dyr. 

Kramper

Kramper kan ha ulike årsaker og se forskjellig ut. Hunden kan vise alt fra små rykninger til stivhet eller alvorlige krampeanfall. Dyr som har kramper som varer lenger enn fem minutter eller flere ganger på 24 timer, bør oppsøke veterinær med det samme.

Akutt magesyke

Brekninger og/eller diaré kan komme plutselig og påvirke allmenntilstanden kraftig. Brekninger kan komme av andre årsaker enn magesyke.

Oppsøk veterinær om