Glaukom hos hund (grønn stær)

Ved glaukom, eller grønn stær, er trykket i øyet for høyt. Dette skader netthinnen og synsnerven. Symptomer på glaukom kan komme plutselig. Veterinæren bør alltid oppsøkes umiddelbart om hunden viser tegn på smerte fra det ene eller begge øynene.

Kontakt veterinær umiddelbart

Om du synes disse symptomene stemmer for ditt dyr, bør du kontakte veterinær umiddelbart.

Trykk her for nærmeste AniCura-klinikk med akuttvakt

Et normalt trykk i øyet er viktig for øyets funksjon. Trykket påvirkes av inn- og utstrømming av kammervæske. Øyet produserer hele tiden ny kammervæske, som har som funksjon å transportere næringsstoffer og avfallsprodukter til og fra øyet. I et friskt øye føres væsken bort fra øyet gjennom kammervinkelen i samme takt som ny væske produseres.

Årsak

Hos hund skyldes det økte trykket i prinsippet alltid forstyrret drenasje i kammervinkelen. Årsaken kan være primær, der en feilaktig form på kammervinkelen kan gi glaukom, eller sekundær der andre faktorer vanskeliggjør dreneringen, som for eksempel en betennelse i øyet, tumorer eller skader som påvirker kammervinkelen. Den primære formen anses som arvelig og forekommer mer hos enkelte raser som for eksempel engelsk- og welsh springer spaniel, flatcoated retriever, samoyed og beagle.

Symptomer

Symptomer kommer ofte plutselig. Øyet blir rødt, hunden kniper med øyet og virker nedstemt eller trøtt og hornhinnen kan se gråaktig ut. Hos en liten andel av rammede hunder oppstår symptomer på glaukom mer smygende.

Om man mistenker grønn stær, bør man ta kontakt med veterinær umuddelbart. 

Diagnose

Veterinæren undersøker øynene og kontrollerer væsketrykket med et såkalt tonometer. Videre undersøkelser av øyets innside kan gjøres med hjelp av ulike spesialinstrument slik som oftalmoskop og gonioskop.

Behandling

Den medisinske behandlingen består i trykksenkede øyedråper av ulike typer. Det gjelder først og fremst å få ned trykket i øyet men også å behandle smertene fra det syke øyet. I de tilfellene glaukomet er sekundært er det viktig å også behandle den primære årsaken. Oftest skrives hunden inn ved dyresykehus for å få et trykksenkende drypp direkte i blodet og få intensivbehandling av øyet 

Prognose

Denne sykdommen er mye vanskeligere å kurere hos hund enn hos menneske og fører mange ganger til at øyet blir blindt selv om det behandles etter beste evne. I de tilfellene det er en arvelig sykdom rammes ofte det andre øyet også, og man pleier derfor å behandle forebyggende. Om trykket ikke reguleres med medisinering, har hunden bedre av at øyet opereres bort slik at smerten forsvinner.

Kontakt veterinær umiddelbart

Dette er en akutt tilstand. Vi anbefaler at du oppsøker veterinær umiddelbart for å få behandling.

Finn en klinikk som kan hjelpe deg.