Hofteleddsdysplasi på hund (HD)

Hofteleddsdysplasi innebærer i prinsipp at det er dårlig passform mellom beina i hofteleddene, det vil si at lårbeinshodet ikke passer i forhold til hofteleddskålen i bekkenet. Dette medfører en slapphet i leddene. Desto slappere leddene er, jo mer alvorlig er dysplasien.

En hund som har unaturlig stor slapphet i hofteleddene kan med tiden få artroser i leddene, iblant allerede ved lav alder. Artrosen gir opphav til mange av de symptomene som observeres hos hunder med HD.

Hofteleddsdysplasi og den sekundære artrosen er en veldig komplisert sykdom, der mange faktorer spiller inn. To ellers like hunder kan ha veldig ulikt sykdomsforløp.

Avl og miljø

Avl har stor betydning for utviklingen av HD, men det er ikke den eneste faktoren som spiller inn. Hundens oppvekst, mosjon, fôring og koordinasjon er også viktige årsaker.

HD er en terskelsykdom. Det innebærer at hunden skal over en bestemt terskel for å vise tegn på sykdommen. En hund med dårlige gener, men som har hatt en bra oppvekst kommer kanskje ikke over denne terskelen og viser ikke tegn på sykdom. På samme måten kan en hund med gode gener, men dårlig oppvekst komme raskere over grensen.

Man kan altså ikke avle bort problemet gjennom å bare avle på hunder uten tegn på sykdommen. En hund som ikke har symptomer kan fortsatt være bærer av dårlige gener. 

Diagnose og overvåkning

For å forbedre sjansene til å velge rett hunder for avl, har man i mange år brukt hofteleddsrøntgen for å bedømme hundenes hofter. Jo eldre en hund er, jo større sjans er det for at den viser tegn på sykdommen. Derfor tar man kun røntgen av hunder som er over ett år gamle. Man ser etter tegn på slapphet i leddene og tegn på begynnende artrose. Metoden er langt fra perfekt, men den øker sjansen for å velge de rette hundene for avl.

Man forsker også på muligheten til å bruke ultralyd eller datatomografi (CT) i screeningen, så muligens kan metodene bli mer presise i fremtiden.

Røntgenbilder brukes også for å bedømme hoftene hos eldre hunder. Mange hunder får artroser i forskjellige ledd i kroppen når de blir eldre, og en del hunder får da symptomer fra hofteleddene.

Symptomer og sjekkliste

En ung hund kan ha løse hofteledd (og dermed hofteleddsdysplasi) uten å vise symptomer. Er den korrekt håndtert og trent kan den gå mange år med dårlige hofter uten å ha problemer med det. Man ser derfor ikke alltid symptomer på sykdommen.

Når hunden viser tegn på hofteleddsdysplasi er symptomene relativt lite spesifikke, se sjekklisten nedenfor. Om man observerer flere av disse tegnene hos hunden sin bør man la en veterinær undersøke den.

Trening eller hvile

Hofteleddsdysplasi og den smertefulle artrosen kan ikke hviles bort, som for eksempel en treningsskade kan. En hund med hofteleddsartoser behøver å bevege seg på en korrekt måte. Musklene i lår og rygg må bygges opp og leddene må brukes, men de skal ikke overbelastes med lange gåturer eller løpeturer. Stretching, fysioterapi og balanseøvelser er derimot en god idé, og det kan lindre mange symptomer. Mange lar også hundene sine få svømmetrening, og selv om dette ikke spesifikt hjelper hunden med å gå korrekt på bakbeina, er det en morsom og skånsom mosjonsform som også kan hjelpe overvektige hunder med å gå ned i vekt.

En hund med hofteleddsartrose som overanstrenger seg kan få veldig vondt i hoftene og resten av kroppen. I disse tilfellene bør hunden ta det med ro noen dager.

Konservativ behandling

Behandlinger av hunder med symptomer på hofteleddsdysplasi er delt i 4: