Hvilket fôr skal jeg velge til mitt kjæledyr?

Å navigere gjennom jungelen av hunde- og kattefôr kan være en utfordring selv for de mest erfarne dyreeiere. Det finnes enorme mengder forskjellige tørrfôr, boksemat, frossent fôr mm., og det kan være vanskelig å finne en god match for nettopp ditt kjæledyrs behov. Hvordan kan du være sikker på at din pelskling får det den trenger?

En balansert diett er essensielt for at din hund eller katt kal få i seg de næringsstoffene den trenger. En god start er å snakke med ekspert på området, og det finner du på din veterinærklinikk. Men smaken er delt, og ikke alt passer for alle. Det er slett ikke sikkert at maten du får anbefalt faller I smak hos ditt dyr, så prøv deg frem innen de forskjellige fôrene du får anbefalt. Forskjellige produsenter har gjerne tilsvarende fôr som har variasjoner på smak.

I stedet for å peke deg mot spesielle merker eller produsenter, ønsker vi heller å belyse noen av de viktigste tingene du bør tenke på.

Å velge fôr til katten

Siden katten er et rovdyr som i naturen får sin naturlige næring gjennom proteiner og fett, har den svært lite behov for karbohydrater. Noen katter liker også å spise mat med variert smak, så forsøk gjerne å gi katten din en kombinasjon av tørr- og våtfôr.

Du må ikke gi vegetardiett til din katt. Plantebaserte dietter mangler blant annet aminosyren taurin som er essensiell for katten. Mangel på taurin kan i verste fall gjøre katten blind eller gi den hjertesykdom.

Katter er som regel dårlige til å drikke, så det er fornuftig å alltid ha rikelig, ferskt vann tilgjengelig, særlig om den spiser mye tørrfôr. Laktoseintoleranse er også ganske vanlig blant katter, så prøv å unngå produkter med ku-melk.

Ta deg tid til å finne ut hvordan katten din liker å spise. Noen katter spiser litt og litt gjennom hele dagen, men mens andre trenger å bli servert små og hyppige porsjoner for ikke å overspise. Det er svært viktig at katten ikke går sulten over lengre tid, siden raskt vekttap kan gi skader på leveren til katten.

Å velge fôr til hunden

Din hunds næringsbehov kommer an på hundens størrelse, alder, rase og aktivitetsnivå. Disse faktorene bestemmer også hvilket fôr som er mest egnet. Eventuelle allergier må selvsagt også tas hensyn til.

Den riktige mengden av et balansert fôr inneholder alle næringsstoffene din hund trenger. Proteiner, fett, mineraler og vitaminer. Balanserte fôr finnes som tørrfôr, våtfôr eller ferskfôr, finn det som passer din pelskling best!

Uansett hvilket fôr du velger, er det beste å fôre på et visst tidspunkt og ikke la maten stå fremme hele dagen. Mens katter liker å småspise hele dagen, vil de fleste hunder kaste i seg det de får servert på kort tid. Derfor er det fornuftig å dosere riktig i forhold til hundens vekt og aktivitetsnivå.

La oss hjelpe deg!

Akkurat som når det gjelder maten vi spiser – vi får det vi betaler for når det kommer til produkter og ingredienser. Mange av de billige fôrtypene man får kjøpt på supermarkeder, inneholder mye fyllstoff og lite næring per enhet, og hunden vil trenge mer mat for å få i seg det den trenger. Om du trenger hjelp eller har spørsmål, ikke nøl med å ta kontakt med oss. Du finner din nærmeste AniCura-butikk her.