KCS - tørre øyne

Keratoconjunktivitis sicca (KCS) er en sykdom vi ser hos alle hunderaser, men enkelte raser er mer utsatt enn andre.

Sykdommen viser seg oftest hos dyr over fem år, men unge dyr kan også ha en medfødt defekt i tårekjertelen. Noen medisiner kan också øke faren for å utvikle KCS. Sykdommen skyldes at den vandige komponenten i tårevæsken er for lav, eller i verste fall er helt opphørt. Som konsekvens av dette vil dyret få et tykt, slimete sekret i øyet og øyet kan virke rødt og irritert. Sekretet er ofte grå-svart på farge og gjør at øyet ikke nødvendigvis ser tørt ut. Tilstanden gir ubehag og smerter i øyet og man kan ofte se at hunden blunker mye eller kniper med øyet. Den kan også virke lyssky. Disse symptomene skyldes smerter i øyet. Enkelte hunder får et brunaktig belegg med innvekst av små blodkar på hornhinnens overflate. Det kan også oppstå sekundære infeksjoner og betennelse i selve hornhinnen. Om det foreligger mistanke til KCS kan tåreproduksjonen enkelt måles hos veterinæren.

Behandling

Dyr med KCS må behandles resten av livet. Siden øyet ikke renser seg selv like godt uten tilstrekkelig tåreproduksjon, anbefales det at øyet skylles med saltvann 2-3 ganger daglig. Kunstig tårevæske med hyaluronsyre smører øyet og tilføres så ofte som mulig. I tillegg gis medisinen Ciklosporin lokalt (Optimmune R- øyesalve eller Sandimmun dråper i olje) for å stimulere tåreproduksjonen.

Kunstig tårevæske kjøpes reseptfritt på apoteket eller hos veterinæren, mens de medisinerte øyedråpene er reseptbelagte. I blant oppstår det bakterielle infeksjoner og disse behandles med antibiotika-øyedråper som blir forskrevet av veterinær. Noen hunder kan i tillegg få tørr snute i samme sykdomskompleks. Disse skal behandles med Pilocarpin dråper i maten. Hunder med KCS bør kontrolleres rutinemessig hos veterinæren. Tåreproduksjonen bør måles et par ganger i året. Bestill time for kontroll i god tid. Om det skulle oppstå noe unormalt i øyeregionen utenom disse kontrollene, bør veterinæren kontaktes umiddelbart. Lykke til! 

Kontakt en veterinær

Om du synes disse symptomene stemmer for ditt dyr, anbefaler vi at du kontakter veterinær for en konsultasjon.

Finn en klinikk som kan hjelpe deg.