Løpetid hos tispe

Første gang en tispe får løpetid vil hun vanligvis være mellom 6 og 12 måneder gammel. Tidspunktet varierer fra hund til hund og rase til rase. Vanligvis får de største hunderasene senere løpetid enn mindre raser. En typisk løpetid varer i ca. tre uker, men også lengden kan variere noe fra hund til hund.

En tispe får løpetid ca. hver 6. til 8. måned. Noen hunder har opptil 1,5 år mellom løpetidene, mens andre kun har 5 måneder.

Løpetid og adferd

Det er helt normalt at en tispes adferd endrer seg under løpetiden. Hunden er påvirket av hormoner og kan være interessert i hannhunder, mindre lydig eller ikke virke å være helt seg selv. Det kan hjelpe hunden om du bruker litt ekstra tid på turer, aktivisering og lek i denne perioden. Siden lydigheten kan være en utfordring i denne perioden, bør du holde tispen i bånd. Selv en veloppdragen hund kan bli opptatt av andre ting under løpetiden, og det krever ikke mange sekunders uoppmerksomhet for at en hannhund kan gjøre en tispe drektig. 

De fire fasene

Tispens brunstsyklus kan deles inn i 4 faser:

Eggløsning og paring

Mens tispa er i for-brunst vil hannhunden være interessert i henne, men hun vil ikke akseptere paring. Cellene i skjeden endrer utseende i for-brunsten og derfor kan dyrlegen ta en celleprøve fra skjeden og si hvor langt i syklusen tispa er. Eggløsningen skjer typisk fra midten av brunsten til slutten. Eggløsningstidpunktet varierer fra hund til hund og løpetid til løpetid. Hvis man ønsker å pare tispa, kan man fastslå eggløsningstidspunktet ved en blodprøve som måler progesteroninnholdet i blodet.