Massasje av hund

Massasje er en svært gammel behandlingsmetode der hendene mekanisk bearbeider mykdeler, først og fremst muskulatur, men også hud og bindevev. Det finnes mange ulike former for massasje. En av de mest velkjente massasjeformene er klassisk, «svensk» massasje.

I dag brukes massasje som en viktig del av rehabiliteringen innenfor veterinærmedisin.

Gjennom massasjen kan forholdet mellom dyreeier og hunden styrkes. Massasje innebærer også berøring som er viktig både for mennesker og dyr. Ved å lære å kjenne hundens kropp kan man lettere oppdage avvik før de har rukket å bli for omfattende.

Massasjens effekt i kroppen

Ved berøring reduseres mengden stresshormoner og dette kan igjen senke blodtrykket. Hunden puster ofte langsommere og tarmbevegelsene kan øke i aktivitet noe som innebærer at hunden ofte må på do umiddelbart etter massasjen. Massasje kan også hjelpe til med å frigjøre endorfiner som sies å være kroppens egne naturlige smertelindring. Mange hunder nyter massasjen og det kan også hjelpe til med å redusere stress, uro og ubehag.

Massasjens øvrige effekter:

Når er massasje nyttig?

 Når bør massasje unngås?

Hvordan foregår massasje?

Det er enklere å gjennomføre massasjen dersom hund og eier samarbeider godt. Dersom hunden stritter imot og ikke tolererer situasjonen, kan effekten bli dårligere. Når hunden har vent seg til massasjen pleier de å slappe av og nyte berøringen. Husk at hunder er ulike individer og tar ulik tid på å akseptere massasje.

Ved massasjen er det bra å være alene med hunden for å få en så rolig og uforstyrret situasjon som mulig. Hunden må venne seg til massasje gradvis – det kan være lurt å gi en kortere behandling de første gangene.

Prat med hunden og belønn den under massasjen. Prøv å legge merke til hvordan hunden responderer på massasjen f.eks ved å følge med på øyne, ører, hale, respirasjon og lyd. Hundens kroppsspråk sier mye om hvordan den opplever massasjen, f.eks om den har vondt på et visst sted eller om den synes det er behagelig.

Husk!

Utfør massasje på din hund kun etter at noen som kan massasje viser deg hvordan du skal gjøre det.

Tilpass behandlingen slik at den ikke pågår for lenge og for dyptgående i begynnelsen. I blant kan hunder være kilne eller synes at visse områder på kroppen kan være ubehagelige å få massert. Prøv å være myk i hendene og unngå at du klyper med fingrene. La massasjen ta den tiden den trenger, det kan ta tid før hunden venner seg til behandlingen.

Book gjerne en tid for gjennomgang av massasje på din hund på nærmeste AniCura rehabiliteringsavdeling.