Pankreatitt hos hund

Pankreatitt er en inflammasjon i bukspyttkjertelen.

Kontakt veterinær umiddelbart

Om du synes disse symptomene stemmer for ditt dyr, bør du kontakte veterinær umiddelbart.

Trykk her for nærmeste AniCura-klinikk med akuttvakt

Årsak

Bukspyttkjertelen ligger ved siden av tolvfingertarmen, som er den første delen av tarmen etter magesekken, og den utsondrer enzymer til tarmen for å bryte ned mat som en del av fordøyelsen. Hva som utløser inflammasjonen er sjelden kjent. Det kan for eksempel være inntak av fet mat, legemiddel eller andre substanser. Høyt innhold av fett i blodet gir økt risiko for pankreatitt. Noen raser (for eksempel dvergschnauzer) får lettere pankreatitt enn andre.

Symptomer

Typiske symptomer hos en akutt pankreatitt er oppkast, buksmerte og tap av matlyst.

Symptomene kan komme smygende, men noen ganger kommer de veldig fort, da blir hunden ofte veldig dårlig og kan ha behov for intensivbehandling.

Diagnose

Diagnose stilles ved hjelp av blodprøver og ofte ultralyd av buken. 

Behandling

Behandling av pankreatitt er støttebehandling med intravenøs væskebehandling og smertelindring i den akutte fasen. For å minske belastningen på bukspyttkjertelen gis det fôr med lavt fettinnhold (< 10% fett) i de første månedene. Bukspyttkjertelenzymer måles via blodprøver på kontroll for å se hvordan skaden leges.

En del individer utvikler en kronisk inflammasjon i bukspyttkjertelen, da er det viktig å fôre med lavfett-diett livet ut.

Kontakt veterinær umiddelbart

Dette er en akutt tilstand. Vi anbefaler at du oppsøker veterinær umiddelbart for å få behandling.

Finn en klinikk som kan hjelpe deg.