Patellaluksasjon hos hund

Den unormale posisjon av kneskålen resulterer i smerte, ødelagt brusk og tidlige forkalkninger i kneet og graden av patellaluksasjon kan forverres med tiden hvis tilstanden ikke behandles korrekt.

Patellaluksasjon 

Synonymer: løs kneskål

Patellaluksasjon er en arvelig disponert sykdom hvor kneskålen (patella) forskyves ut av sin normale posisjon på lårbenet). Tilstanden er som regel ikke til stede når hunden blir født men de grunnleggende strukturelle endringer som gir patellaluksasjon er til stede. Hunden utvikler da patellaluksasjon i løpet av de første leveårene.                                                                                                

Forskyvningen av kneskålen kan skje enten til innsiden eller utsiden av kneleddet. Forskyvning på innsiden er mest hyppig og forekommer oftest på små hunderaser (chihuahua, cavalier king charles, bichon frisè, pomeranian, puddel).

Der finnes flere grader av patellaluksasjon, avhengig av om kneskålen er periodevis eller permanent luksert:

Grad 1: Patella lar seg luksere på utstrakt ben, men glipper tilbake på plass med en gang 

Grad 2: Patella lukserer spontant når leddet bøyes og forblir luksert til den legges på plass manuelt etter at leddet strekkes

Grad 3: Patella er permanent luksert. Den kan legges tilbake på plass på strukket ben, men lukserer igjen ved bøyning

Grad 4: Patella er permanent luksert og lar seg ikke legge på plass.

 

Den unormale posisjonen av kneskålen resulterer i smerte, ødelagt brusk og tidlige forkalkninger i kneet og graden av patellaluksasjon kan forverres med tiden hvis tilstanden ikke behandles korrekt. 

Kliniske symptomer: 

Mange hunder lever i ”harmoni” med sin patellaluksasjon og viser aldri symptomer på sykdom og vanligvis opereres disse hundene kun sjeldent. 

I tilfeller hvor sykdommen forekommer når hunden er ung/valp tilrådes operasjon, samt på alle hunder hvor tilstanden er dobbeltsidig eller utviser en eller flere av ovennevnte symptomer.

Den kirurgiske behandling

Etter operasjon

Prognose

Potensielle komplikasjoner til operasjon

 

Kontakt en veterinær

Om du synes disse symptomene stemmer for ditt dyr, anbefaler vi at du kontakter veterinær for en konsultasjon.

Finn en klinikk som kan hjelpe deg.