Råd om hold av valp

Ta vare på din lille venn. Her vil vi gi tips og gode råd for at din valp skal få en så bra start på livet som mulig.

Valper får sin første vaksinasjon når de er 8 uker gamle. Påfølgende vaksiner bør gis ved 12 og 16 uker og deretter når valpen er 1 år. 

Det er deretter anbefalt at hunden vaksineres årlig mot kennelhoste og hvert tredje år mot de mer alvorlige sykdommene valpesyke, parvovirus og smittsom leverbetennelse (HCC). Det blir alltid gjennomført en helsesjekk av hunden samtidig med vaksineringen. 

Dersom hunden skal til utlandet, må den ha et pass og være ID-merket. Den må også få en ormekur mot revens dvergbendelorm hos veterinær før hjemreise til Norge. Dersom man skal lenger enn til Sverige, må hunden også være vaksinert mot rabies. Det er lurt å kontakte ambassaden til det landet du skal til for å få oversikt over gjeldende innførselsregler for dette landet slik at du ikke møter på problemer.

Valper er mer følsomme og har svakere immunforsvar enn voksne og vil derfor lettere smittes av parasitter. Valpene får ormekur flere ganger i løpet av de første leveukene hos oppdretter. Det er oftest også nødvendig at valpen får ormekur flere ganger når den kommer til sitt nye hjem. Spør din oppdretter om hva valpen har fått av ormekurer og ta kontakt med din veterinær for spørsmål og hjelp med videre behandling.

 Det er anbefalt å ID-merke valpen med en chip om den ikke allerede er merket hos oppdretter. Dette utføres hos veterinær og her vil man også kunne få hjelp til eierskifte om ikke oppdretter alt har registrert hunden på sin nye eier. ID-merking knytter hunden til dere og blir registrert i et nasjonalt register der hundens nummer kan søkes opp.

Vi anbefaler en kontroll når hunden er omtrent seks måneder. Veterinæren vil da se på blant annet tenner og tilvekst og kunne gi råd rundt dette. Under dette besøket vil eventuelle avvik registreres og kunne reguleres i tide. 

De fleste hunder har mistet sine melketenner ved ca seks måneders alder. Dersom melketennene ikke faller ut når de skal, kan bittets utvikling forstyrres og røttene på de permanente tennene skades. På kontrollen ved seks måneder vil dette oppdages og rett behandling settes i gang. 

Tannstein, sykdom i tannkjøttet og ellers dårlige tenner påvirker hundens generelle helse. Det er derfor viktig å venne hunden til tannpuss tidlig. Vi anbefaler daglig tannpuss med spesialtilpasset hundetannkrem. 

Det er viktig å tenke på at hunden kan bli svært syke, og i verste fall dø, av ulike legemidler til mennesker, sjokolade, kjølevæske (etylenglykol), rottegift, insektmiddel, druer og rosiner, løk, avokado, søtningsmiddelet xylitol, samt en del planter (liljer, rhododendron, barlind mm.).

Det er viktig å regelmessig undersøke øyne, ører, tenner og klør. På denne måten venner hunden seg til å bli undersøkt og stresser mindre når den er hos veterinær. Klørne bør klippes ofte, gjerne hver uke, og det er lurt å begynne tidlig slik at hunden blir vant til det. Det er bedre å klippe lite og ofte slik at man reduserer risikoen for å klippe for langt og å treffe nerver og blodkar. Dette kan føre til at valpen forbinder kloklipp med ubehag. Bruk masse godbiter og ros.