Anafylaktisk sjokk på katt

Anafylaktisk sjokk er en livstruende allergisk reaksjon. Reaksjonen kommer vanligvis umiddelbart etter at katten har blitt eksponert for et stoff den er allergisk mot.

Kontakt veterinær umiddelbart

Om du synes disse symptomene stemmer for ditt dyr, bør du kontakte veterinær umiddelbart.

Trykk her for nærmeste AniCura-klinikk med akuttvakt

Om din katt kollapser plutselig bør du kontakte veterinær med det samme!

En anafylaktisk reaksjon kan utløses av for eksempel legemidler eller vaksiner, veps- eller bistikk, eller av noe katten har spist eller pustet inn. I løpet av den allergiske reaksjonen skjer det blant annet en kraftig frisetting av ulike substanser i blodet, som for eksempel histamin. Dette påvirker blodkarene og gir en omfordeling av blodet i kroppen, med et svært kraftig blodtrykksfall som resultat.

Symptom                                                                                          

Anafylaktisk sjokk kommer gjerne innen noen minutter etter at katten har blitt eksponert for det allergifremkallende stoffet. Noen eller flere av følgende symptom kan observeres: 

Diagnose

Anafylaktisk sjokk er en akutt tilstand og veterinæren undersøker blant annet kattens respirasjon, sirkulasjon og slimhinner, samt allmenntilstand og bevissthetsgrad. Om veterinæren får vite at katten har blitt utsatt for et potensielt allergifremkallende stoff rett før den gikk i sjokk, styrkes mistanken om at det dreier seg om en anafylaktisk reaksjon. Det finnes nemlig andre typer av sjokk som utløses av andre faktorer. Les mer om disse her.

Behandling

Det er viktig at behandlingen settes inn så snart som mulig for at sjokket ikke skal ende i død eller uopprettelige skader på indre organer. Behandlingen går ut på å stabilisere blodtrykket, sirkulasjonen og oksygeneringen av blodet. Ofte gis adrenalin i injeksjonsform, intravenøs veske og oksygen. Om kroppstemperaturen er lav, legges katten med varmeflasker eller lignende. Kortisoninjeksjoner kan gis for å motvirke den allergiske reaksjonen.

Prognose

Det er svært viktig at katten kommer til behandling umiddelbart om den skal ha en sjanse til å overleve anafylaktisk sjokk. Vær alltid spesielt observant med katten om den får en ny medisin for eksempel.

Forebygging

Heldigvis er det svært sjelden man ser anafylaktisk sjokk hos katten. Veterinæren og personalet på klinikkene er alltid oppmerksomme på symptomer på allergiske reaksjoner når det gis vaksiner eller annen type medisin. Det er likevel viktig at dyreeier selv følger med på eventuelle endringer i adferden hos sitt dyr. 

Kontakt veterinær umiddelbart

Dette er en akutt tilstand. Vi anbefaler at du oppsøker veterinær umiddelbart for å få behandling.

Finn en klinikk som kan hjelpe deg.