Helsesjekk av den eldre katten

Av og til kan det være greit å få undersøkt katten for å kontrollere at alt er som det skal. Ved en helsesjekk kan man fange opp endringer i kroppen som på et senere tidspunkt kan forårsake problemer for katten. Siden mange sykdommer har et langsomt sykdomsforløp, kan en helsesjekk føre til at eventuell sykdom blir oppdaget på et tidlig stadium.

Vi anbefaler at katter får helsesjekk minimum en gang i året, og gjerne hyppigere etter fylte sju år. Da regner vi de som "godt voksne" eller eldre, og statistisk er risikoen for å få lidelser og sykdommer større fra nå av. 

Veterinæren utfører en kontroll av katten fra nese til hale. 

Eldre katter er mer utsatt for overproduksjon av stoffskifte-hormon, og får dermed lett høyt stoffskifte, hypertyreose. Diabetes og nyresvikt er heller ikke uvanlig på eldre katter, og alle disse lidelsene vil kunne avdekkes på en blodprøve lenge før eier merker symptomer på katten.  

Hvis veterinæren avdekker at alt ikke er som det skal være ved helsesjekken, kan det være behov for en utvidet undersøkelse og utredning i form av for eksempel ultralyd eller røntgen. Ofte må man bestille et nytt besøk for dette. 

Hvis katten viser symptomer på sykdom bør et vanlig veterinærbesøk bestilles i stedet for en helsesjekk. 

Lurer du på hvor gammel katten din er i menneskeår? Prøv vår alderskalkulator.