Hoste og nysing hos katt

Hoste og nysing kan observeres og høres hos katter i alle aldre. Enkelte host eller nys kan være normalt, men gjentakende besvær bør undersøkes.

Årsaker

Det finnes mange sykdomstilstander som kan forårsake nysing, deriblant følgende:

Hoste hos katter er ikke normalt. Mulige årsaker til hoste kan være:

Utredning

Hoste og nysing er i seg selv ikke sykdommer, men symptomer på sykdom. For at katten skal få rett behandling bør den underliggende årsaken fastslås av en veterinær.

Veterinæren gjør en grundig klinisk undersøkelse av hele katten. Videre undersøkelser innebærer ofte røntgen av f.eks. hode, hals og lunger samt blodprøve og eventuelt urinprøve. I en del tilfeller kan det være nødvendig å gå videre med prøve av celler eller vev fra luftveiene eller å gjøre en CT, eller det kan være behov for å undersøke hjertet med ultralyd.

Prognose

Prognosen varierer avhengig av hva den underliggende årsaken er. Hvis årsaken blir oppdaget og behandles tidlig, kan prognosen ofte være bedre. Det er derfor viktig å undersøke en katt med hoste eller nysing særlig hvis tilstanden har vart en stund. Hvis kattens allmenntilstand er påvirket, eller den har svekket appetitt eller lignende, bør man ikke vente med å søke veterinærbehandling.

Kontakt en veterinær

Om du synes disse symptomene stemmer for ditt dyr, anbefaler vi at du kontakter veterinær for en konsultasjon.

Finn en klinikk som kan hjelpe deg.