Katten drikker og tisser mye

Forøket tørste kalles polydipsi og forøket urinering polyuri på fagspråket. Forøket tørst er et relativt vanlig symptom hos eldre katter.

Tørsten skyldes vanligvis økt urinproduksjon, det vil si at for mye væske frigjøres fra kroppen enn det som er normalt. Katten må da drikke for å kompensere for væsketapet. Det eieren som oftest ser er at katten drikker mer enn normalt ettersom mange katter gjør fra seg utendørs.

Hvor mye drikker en katt?

Katter drikker normalt 20-50 ml væske per kilo kroppsvekt per døgn. Man må ta hensyn til hva slags fôr katten står på ettersom en katt som står på tørrfôr vil drikke mer enn en katt som kun får våtfôr.

Årsak

Kronisk nyresykdom, diabetes og hypertyreose (høyt stoffskifte) er de vanligste årsakene til forøket tørste hos katter. Andre årsaker kan være forandringer i væske- og saltbalansen eller bivirkninger av legemiddler.

Diagnose

For å finne årsaken til forøket tørste og urinering, må veterinæren gjennomføre en klinisk undersøkelse samt få en sykehistorie fra eieren. Som oftest tar veterinæren både blodprøve og urinprøve.

Når bør man oppsøke veterinær?

Det kan være vanskelig å måle hvor mye en katt drikker eller hvor ofte den urinerer, men om dyreeieren oppfatter at katten har forøket tørste eller urinering, er det anbefalt å ta en tur til veterinær.

Kontakt en veterinær

Om du synes disse symptomene stemmer for ditt dyr, anbefaler vi at du kontakter veterinær for en konsultasjon.

Finn en klinikk som kan hjelpe deg.