Hvorfor tisser katten utenfor kassen

At katter tisser utenfor kasen sin er et av de vanligste problemene katteeiere opplever. Riktig bruk av kassen er viktig, og her er noen tips som kanskje kan hjelpe.

Hva kan årsaken være? 

Har du flere katter? Først og fremst er det viktig å vite at du må ha en kasse til hver katt, pluss en ekstra. Hva kan være årsaken til at katten ikke liker kattedoen?

Spraying og markering er vanlig adferd hos katter. I motsetning til det mange tror, er ikke alltid kastrering løsningen. Kastrerte hannkatter og hunnkatter kan også spraye. Hvis de gjør dette inne, er denne oppførselen ofte et tegn på usikkerhet i forhold til deres territorium. Dette er vanlig i hjem med flere katter. Jo flere katter, jo større er sjansen for markering. Usikkerheten kan skyldes:

Plassering av kattekassen kan også forstyrre katten, selv om kassen står på samme sted som alltid. Det kan være at det er andre gjenstander rundt kassen som katten opplever som forstyrrende, som mat - og vannskåler, sko, esker og barneleker. Lukten av andre katter kan også avskrekke. Sørg derfor for at andre katter ikke bruker kassen, og at det er nok kattekasser hjemme hos deg. Andre grunner kan være:

Grunnen til at katten tisser utenfor kattekassen kan skyldes problemer med urinveiene. Tegn man må følge med på: katten tisser ofte, blod i urinen, katten mjauer når den tisser, katten går veldig ofte i kassen men tisser ikke, eller katten tisser ved siden av boksen. Ta med en urinprøve og få katten undersøkt av en veterinær.

Har du prøvd alt, men katten din tisser fremdeles utenfor kattekassen?

Katter tisser ikke plutselig utenfor kassen uten grunn. Det viktigste er å finne årsaken og fjerne den. Har du gått gjennom alle mulige årsaker med fremdeles ikke funnet løsningen?

Finn en veterinærklinikk og bestill time.