Lipom (fettkul) hos katt

Lipom er en godartet svulst som består av fettvev. Svulsten kan oppstå hvor som helst i kroppens bindevev, men vanligvis sitter den under huden.

Fettkuler eller lipom er ikke veldig vanlig hos katter, men sees innimellom hos eldre individer. Lipom er en godartet svulst, men kan ha en ufordelaktig plassering, slik at den rent mekanisk er i veien. I mer uvanlige tilfeller opptrer lipom inne i kroppen, for eksempel mellom muskler, i buken eller i brysthulen.

Symptomer

Det er dyreeierne som vanligvis oppdager kuler i huden når de klapper eller stryker katten. Hos korthårede katter kan en slik kul være synlig som en hevelse på kroppen. Lipom føles vanligvis som en rund eller oval, liten myk klump. En katt med et lipom i huden har normalt ingen symptomer, men hvis svulsten er plassert i et område hvor huden er stram, slik som i ansiktet eller på bena, kan katten føle at huden strammer mer enn vanlig.

Hvis lipom forekommer på andre steder i kroppen, kan symptomer observeres fra det organet som tumoren presser mot: Et lipom bak øyet kan få øyet til å bule ut. En tumor inne i en muskel kan føre til stivhet og halthet på grunn av presset mot muskler og nerver, og benet kan bli hovent hvis tumoren hindrer lymfedrenasje.

Diagnose

Ved den kliniske undersøkelsen kjenner veterinæren på fettkulen og den lymfeknuten som sitter nærmest svulsten. Selv om lipom ofte har typiske kjennetegn kan man ikke sette en pålitelig diagnose bare ved å kjenne på kulen. Ideelt sett bør vev fra kulen analyseres på laboratoriet, noe som krever et såkalt finnålsaspirat. Dette er en mindre undersøkelse der er nål føres inn i kulen for å ta ut en celleprøve. Celleprøven undersøkes i mikroskop. Om man bare får ut fettceller under prøvetakingen, tyder dette på at kulen er et lipom.

Behandling

Den eneste måten å fjerne et lipom på er ved kirurgi. I noen tilfeller gjør man ingenting med svulsten, hvis den vokser sakte og sitter på et sted hvor katten ikke plages eller forventes å ikke plages av den. Dette gjelder spesielt for eldre individer eller katter som ellers har en økt helserisiko ved narkose. I det tilfelle man vurderer kirurgi bør det gjøres så tidlig som mulig, siden operasjonen og dermed rekonvalesensen blir mer omfattende jo større svulsten er.