Øremidd hos katt

Øremidd er den vanligste årsaken til kløe og ørebetennelse hos katt. Øremidd er små parasitter som bor i hørselsgangen og i huden utenfor. Parasitten smitter ved nærkontakt med andre dyr og kan smitte både til hund, katt og ilder dersom de lever i samme hus. I svært sjeldne tilfeller kan også mennesker bli smittet.

Klassiske symptomer på øremidd er en intensiv kløe i ørene samt mye brunsvart, tørr ørevoks. Enkelte katter har sår fra klørne i huden rundt ørene fordi de har klødd seg. Øremidd ses hovedsakelig hos unge katter, men kan ramme dyr i alle aldre. Dersom katten ikke får behandlig, kan den utvikle en kronisk ørebetennelse med hovne og trange hørselsganger samt stor ørevoksproduksjon. Veterinæren kan påvise midden i ørevoksen ved å titte på den i mikroskop eller ved å se dem direkte gjennom otoskopet.

Behandling

Det finnes flere effektive behandlinger mot øremidd. Det vanligste er bruk av ”spot-on”-preparater som man drypper på huden i nakken i kombinasjon med rengjøring av øret for ørevoks. Som oftest kontrolleres katten noen uker ut i behandlingen for å se om den har hatt ønsket effekt.

Hva kan man gjøre selv?

Dersom man mistenker øremidd, eller at katten klør seg i ørene, bør man alltid oppsøke veterinær.

Kontakt en veterinær

I blant kan symptomene som blir beskrevet i artikkelen behandles, andre ganger ikke. Vi anbefaler at du kontakter veterinær for en konsultasjon.

Finn en klinikk som kan hjelpe deg.