Urinprøve fra katt

Av og til kan katter ha problemer med å tisse. Problemet kan f.eks være at de tisser unormalt ofte, at de viser smerte når de tisser og/eller har blod i urinen. En urinprøve er ofte nødvendig for å utrede en eventuell sykdom og for å hjelpe til med å stille riktig diagnose.

Hvordan gjøre det?

Katter kan være litt vanskelige å få en urinprøve fra. Én måte er å bruke en spesialsand i kattetoalettet i stedet for den vanlige kattesanden. Denne vil ikke suge til seg urinen som da blir liggende i bunnen av kassen slik at man kan samle den opp. Katten kan da fortsatt krafse i sanden slik som den gjør til vanlig. Det er viktig at man rengjør kassen godt før man heller oppi spesialsanden.

Hos veterinæren kan man ta en urinprøve direkte fra blæren (cystocentese) for å få en steril prøve. Det stikkes da en tynn nål gjennom bukveggen og inn i blæren slik at man kan trekke ut urinen direkte. Dette går veldig fort og det er sjeldent at katten viser tegn på smerte/ubehag. Hvis blæren er vanskelig å kjenne kan en ultralydprobe brukes for å være sikker på at nålen stikkes på riktig sted. 

Urinen

Dersom urinprøven tas hjemme, bør det oppbevares i en en ren beholder med kork og stå kjølig. Når den står kaldt vil ikke bakteriene formere seg like lett og man unngår en falsk positiv prøve. Eier tar med prøven til veterinæren og den bør helst være fersk (ikke eldre enn 3 timer).

Ulike analyser

Urinprøven kan analyseres på flere måter. Som oftest brukes det spesielle testremser som dyppes i urinen. Disse kan man lese av direkte og eier får som regel svaret mens de er på klinikken.

I blant er det nødvendig med ytterligere analyser eller bakteriedyrkning av urinprøven. Det kan ta noen dager og opp til en uke før disse prøvesvarene er klare.

For å undersøke urinens innhold av celler, saltkrystaller eller andre dannelser, kan urinen sentrifugeres. Innholdet som samler seg på bunnen av røret, det såkalte sedimentet, kan deretter undersøkes ved hjelp av et mikroskop.

Dyrkning innebærer at en liten mengde urin fordeles på ulike næringssubstrater som deretter settes i et varmeskap i ett til to døgn. Dersom det finnes bakterier i urinen, øker de i antall og blir på den måten mulig å påvise og undersøke videre. Man kan finne ut hvilken antibiotika de er sensitive mot slik at man kan velge rett type medisin.

 

Her kan du lese mer om urinveisproblemer hos katt.