Katt som har vansker med å tisse

FLUTD, Feline Lower Urinary Tract Disease er et samlingsbegrep for problemer som rammer urinveiene hos katt.

Problemet kan være forårsaket av betennelse i urinblæren, urinsteiner, anatomiske defekter, kreft, adferdsproblemer eller infeksjoner.

Symptomer

Hyppig urinering, noe som vanligvis viser seg ved at katten tisser ofte, blod i urinen, tissing på uvanlige steder i stedet for på kassen og slikking rundt urinrørsåpningen er de vanligste symptomene. Katten kan virke urolig og i blant vise aggressivitet. Dersom katten sitter på kassen og det ikke kommer ut noe urin kan den ha fått urinstopp. Dette er en livstruende tilstand og veterinær må oppsøkes umiddelbart.

Diagnostikk

Urinprøve analyseres for å se etter tegn på betennelse, infeksjon eller krystaller i urinen. I enkelte tilfeller gjøres det en bakteriologisk dyrkning av urinen.

Bildediagnostikk slik som røntgen og ultralyd utføres vanligvis for å stille en diagnose. Urinsteiner kan vanligvis ses på røntgen, men det er dessverre ikke alle steiner som kommer til syne på denne måten. Ved hjelp av ultralyd kan steiner, også de av mindre størrelse, bli oppdaget samt endringer i slimhinnen.

Dyreeieren kan få spørsmål om hvordan det ser ut hjemme, hvor kattekassen står, hvilken kattesand som brukes. Man er også interessert i å vite om katten er ute- eller innekatt og om det nylig har oppstått noen endringer i hjemmet som f.eks en ny katt, hund eller samboer. Stress av ulike slag kan manifestere seg som symptomer fra urinveiene.

Dersom veterinæren ikke finner noen årsak eller har noe utslag på prøvene, mistenkes en såkalt idiopatisk betennelse som betyr en betennelse av uviss årsak. Dette er dessverre den vanligste årsaken til urineringsproblemer hos katt.

Behandling

Behandling avhenger av eventuell bakenforliggende årsak. Dersom det påvises urinsteiner kan disse i blant løses opp med et medisinsk fôr, men ofte er kirurgi nødvendig for å fjerne steinene fra urinblæren. Steinene kan analyseres for å kunne sette inn riktig forebyggende behandling for å unngå tilbakefall. Infeksjoner behandles med antibiotika, betennelser med antiinflammatorisk medisin.

Idiopatisk betennelse kan behandles på flere måter. Man kan prøve medisiner, men deres effekt kan i blant være vanskelig å bedømme ettersom symptomene ofte kommer og går og i mange tilfeller går over av seg selv.

I blant kan flere kattekasser med myk, luktfri sand være et godt forebyggende tiltak. Det er viktig at kassene rengjøres ofte. I et hushold med flere katter, bør det finnes minst én kasse per katt.

Stress kan reduseres ved å ta bort faktorer man mistenker stresser katten. Det er bra å berike kattens miljø ved å gi den mer plass å boltre seg på samt flere lekestunder. Å tilbringe mer tid med katten kan også ha en positiv effekt. En overvektig katt bør slankes.

Når bør veterinær oppsøkes?

Dersom katten tisser utenom kattedoen eller har vansker med å tisse, bør veterinær alltid kontaktes for rådgivning. Dersom katten ikke får tisse i det hele tatt, skal veterinær umiddelbart oppsøkes.