Det er viktig å behandle eller aller helst forebygge smerte, slik at dyret skal ha det så godt som mulig.

Follo

Åsenveien 14 1400 Ski
Få veibeskrivelse 64 91 11 11

Smertelindring er også viktig for at normale kroppsfunksjoner skal fungere godt, slik at dyret skal få sove, hvile, drikke og spise normalt. En god smertelindring gjør at pasienten får en rask rekonvalesens og at sårene gror fortere.

Før operasjon

Smertelindring gis vanligvis allerede før operative inngrep. Grunnen til dette er at dyret får en minsket smerteopplevelse om smertelindringen skjer før smerten oppstår. Vanligvis gis smertelindring i forbindelse med det beroligende legemiddelet katten eller huden får før den bedøves.

Legemiddel som brukes

Opioider

Opioider er narkotikaklassifiserte legemiddel og brukes ofte som smertelindring til dyr. Denne klassen av legemiddel lindrer smerte svært godt, og brukes derfor ved benkirurgi og ved andre store, smertefulle inngrep. Dyret blir ofte litt trøtt og døsig av opioider og kan få store pupiller. En del dyr, fremfor alt hunder, kan bli litt urolige og bjeffe eller klynke, noe som for eier kan være vanskelig å skille fra smerteytringer. Noen hunder og katter kan også føle kvalme og vil ikke spise på grunn av opioidene.

Antiinflammatoriske legemiddel

Disse legemidlene gir smertelindring ved å minimere hevelse og dempe inflammasjon i dyrets vev. Hos en del katter og hunder som har følsom mage/tarm kan disse legemidlene dessverre forverre problemene med kvalme og diaré. Legemiddelet gis enten som injeksjon, i flytende form eller tabletter via munnen.

Det er alltid viktig å opplyse veterinæren om hva dyret forøvrig tar av medisiner. En del legemidler passer ikke sammen, og bivirkninger kan oppstå.

Viktig å tenke på

Hvis du som eier får med deg tabletter hjem til smertelindring til katten eller hunden er det viktig at disse oppbevares utenfor rekkevidde for barn og andre dyr.

Advarsel

Gi kun smertestillende legemiddel som er anbefalt av veterinær til dyret ditt, og alltid i rett dose. Å på eget initiativ gi legemiddel uten å ha rådført deg med en veterinær kan føre til forgiftning eller farlige bivirkninger.

Legemiddel som er til mennesker skal ikke gis til dyr, da det kan forårsake livsfarlige forgiftninger ved uvettig bruk.