Hva gjør jeg om hunden blir bitt av huggorm?

Mange hundeeiere bekymrer seg over ormebitt om sommeren. Og det finnes grunn til å være bekymret. Ormebitt kan forårsake alvorlige skader og til og med dødsfall hvis hunden ikke får behandling tidsnok. Her er råd om hva man skal gjøre hvis hunden har fått ormebitt.

De aller fleste hunder er nysgjerrige eventyrere som elsker å utforske omgivelsene. Men å stikke snuten eller poten feil sted kan få skumle følger. Disse kroppsdelene er også de som er mest utsatt for å bli bitt av huggorm, som er den eneste giftige orm i Norge.

Hvordan vet jeg at hunden har blitt bitt?

På grunn av hundens nysgjerrige væremåte provoserer den ofte huggormen til å tømme giftkjertlene helt, noe som kan medføre alvorlig lidelse hvis ikke hunden får behandling raskt. Bittområdet er vondt og noen ganger kan du se to merker i huden etter slangens tenner.

Symptomene er hevelse ved og rundt bittområdet, tretthet og apati. Noen hunders allmenntilstand svekkes og det kan oppstå komplikasjoner i indre organer og sjokk som I verste fall kan være dødelig. Derfor er det viktig at du søker veterinærhjelp så fort du kan hvis du mistenker at hunden har blitt bitt av en huggorm.

Hva gjør man med en hund som har fått ormebitt?

Hvis du mistenker at din pelskledde venn har blitt bitt av en huggorm bør du beholde roen og handle raskt. Hold hunden i ro, bær den hvis det lar seg gjøre, og søk umiddelbart veterinærhjelp.

Bevegelse kan føre til at giften sprer seg raskere i hundens kropp. Prøv ikke å suge ut giften av bittsåret og bruk aldri kompresjonsbandasje.

Hva gjør veterinæren?

Veterinæren vil se etter symptomer og vurdere hundens generelle helsetilstand. Behandlingen kan variere, fra hvile i mindre alvorlige tilfeller, til intravenøs væskebehandling, smertestillende og antiserum i de mest alvorlige. I de fleste tilfeller bør hunden hvile i 10-14 dager etter bittet. I mange tilfeller trenger hunden å være på dyresykehuset for observasjon. Veterinæren ønsker ofte å få hunden tilbake for kontroll etter noen uker, siden det kan oppstå senskader på indre organer etter huggormbitt.

 

Ta kontakt med veterinær

Hvis du synes dette høres ut som symptomene kjæledyret ditt har, anbefaler vi at du tar kontakt med en veterinær for en konsultasjon.

Last ned AniCura-appen


Så har du en AniCura-veterinær med deg i lomma uansett hvor du er, hver dag mellom 0700 og 2200.

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.